Ο Τσίπρας σκέφτεται εκλογές το φθινόπωρο- Έτοιμος για οποιαδήποτε αιφνιδιαστική κίνηση ο Μητσοτάκης

Οι εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής, αποτελούν για τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη την αφετηρία μιας μάχης που θα φτάσει στις βουλευτικές εκλογές κι ένα μέσο συστράτευσης των μελών του κόμματος αλλά και της κοινωνίας, για να φύγει η «χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος στη Μεταπολίτευση»..

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Στην Πειραιώς βλέπουν πως όσο περνά ο χρόνος, τόσο αυξάνεται η αστάθεια της κυβέρνησης, καθώς ούτε η πορεία της οικονομίας, ούτε η επομένη του μνημονίου μέρα, διαγράφεται ρόδινη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Αυτό διευρύνει την εκλογολογία και την αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών που επιχειρούν πια να διασωθούν με κάθε τρόπο από το «καράβι που βουλιάζει».

Δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς οι πρώτοι θέλουν να απαλλαγούν από το αρνητικό πολιτικό φορτίο μιας συνεργασίας με ακροδεξιά στοιχεία και να ενδυθούν ξανά την… αριστερή «προβιά», ούτε είναι τυχαία η έξαρση των παρεμβάσεων στο χώρο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο ο κ Τσίπρας και το περιβάλλον του θεωρούν ως βατό στόχο για «άλωση». Γι αυτό μέσω προτάσεων για αλλαγών στον εκλογικό νόμο αλλά κυρίως μέσω των «προθύμων» με τους οποίους συχνά συνομιλεί το Μαξίμου, επιχειρείται η ενίσχυση των αντίρροπων δυνάμεων… Ο κ Τσίπρας γνωρίζει να χειραγωγεί «πρόθυμους» της κεντροαριστεράς, εκμεταλλευόμενος την αγωνία τους για το πολιτικό τους μέλλον.

Όλα αυτά, αλλά κυρίως το αδιέξοδο στην οικονομία, είναι που οδηγεί τον κ Τσίπρα να σκέπτεται τις εκλογές το φθινόπωρο.

Το συγκλονιστικό στοιχείο ότι 130 000 Έλληνες αποποιήθηκαν την κληρονομιά τους γιατί δεν είχαν να πληρώσουν τους φόρους, αριθμός τετραπλάσιος από το 2014, το γεγονός ότι σε 1,1 εκατομμύρια πολίτες έχουν κατασχεθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ότι αυξάνονται τα σπρεντ των ομόλογων και πως η επόμενη του μνημονίου, μέρα δεν θα είναι «καθαρή» όπως ο… ουρανός του Καστελόριζου -που είχε πει ο κ Τσίπρας- αλλά διαγράφεται περισσότερο σκοτεινή από ότι υποψιαζόμαστε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στο Μαξίμου για ολοκλήρωση της θητείας, και για μια καλή εμφάνιση στις εκλογές.

Επειδή όμως ο κ Τσίπρας αρέσκεται στις «ντρίπλες» και περιγράφεται ως αδίστακτος πολιτικός στα εσωτερικά παιγνίδια, επειδή νοιάζεται περισσότερο για την πολιτική του επιβίωση παρά την επιβίωση των πολιτών, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αναφέραμε, ψάχνει να βρει την κίνηση που θα ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό θα φέρει τον ίδιο σε πλεονεκτικότερη θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα βασικά του προβλήματα αυτή τη στιγμή είναι:
Το νέο «μνημόνιο» που θα περιγράφει τη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη ρύθμιση του χρέους .Πρόκειται για μια συμφωνία αυστηρής επιτήρησης, που θα περιλαμβάνει λίστα μεταρρυθμίσεων, προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων, η μη τήρηση των οποίων θα μπλοκάρει τη διαδικασία μείωση του χρέους, και φυσικά το μεγάλο ζήτημα με τις περικοπές στις συντάξεις.

Το μεν πρώτο μπορεί να το «βαφτίσει» όπως θέλει και να το «περάσει» σε μερίδα της κοινής γνώμης που αγωνιά για το χρέος ,συνοδευόμενο από σειρά δεσμεύσεων για ελαφρύνσεις και αυξήσεις βασικών μισθών στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Για τις συντάξεις όμως, επειδή έχει δεμένα τα χέρια του, όσο διαρκεί η συζήτηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και η διαμόρφωση της νέας συμφωνίας ,θα πάρει τις αποφάσεις του αμέσως μετά. ‘Άλλωστε αυτό άφησε να εννοηθεί ο κ Τσακαλώτος και ο κ Βούτσης, η γραμμή τους ήταν, ότι «τώρα πρέπει να τηρήσουμε το πρόγραμμα».

Τι θα κάνει όμως ο πρωθυπουργός θα κόψει τις συντάξεις σε ενάμιση εκατομμύριο συνταξιούχους; Θα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία. Τα περιθώρια στενεύουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια θεαματική κίνηση από τον πρωθυπουργό, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στην κατάργηση του νόμου που ο ίδιος ψήφισε για τις περικοπές συντάξεων και να φορτώσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.

«Στο εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι ο κ Τσίπρας νομίζει πως μπορεί να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, με τυχοδιωκτικές κινήσεις ακόμα και να διαλύσει κόμματα, στο εξωτερικό τα βρήκε σκούρα και έβαλε την ουρά κάτω από τα σκέλια» παρατηρεί στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως έχει να κάνει με έναν αντίπαλο, ο οποίος δεν ορρωδεί προ ουδενός και είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οιαδήποτε αιφνιδιαστική του κίνηση. Άλλωστε το απέδειξε με την υπόθεση των Σκοπίων που γύρισε «μπούμερανγκ» στον κ Τσιπρα.

Εκείνο που έχει στο μυαλό του βασικά είναι η επόμενη μέρα. Γι αυτό ζητά τη συστράτευση των πολιτών γύρω από την ιδέα ότι η χώρα μας, μπορεί να γίνει φυσιολογική, κανονική ευρωπαϊκή, όπου θα νοιάζεται όλους τους πολίτες της, κυρίως εκείνους που έχουν ανάγκη, πάνω σ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικότητας με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της ευημερίας των πολιτών. Στόχος του είναι να μπορεί η νέα γενιά να παραμείνει στην Ελλάδα, έχοντας στον ορίζοντά της δουλειές, οι οποίες θα κρατούν στον τόπο τους, τους νέους, όπως είπε στους φοιτητές του “Harvard Business School.

thecaller