Ο εφιάλτης επέστρεψε: Αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας από τη φωτιά στο Τσερνόμπιλ (video)

Σοκαριστικές εικόνες

Αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας αναφέρουν οι Ουκρανοί, μετά τη δασική φωτιά που ξέσπασε στην απαγορευμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ, την Κυριακή.

«Υπάρχουν κακά νέα, τα επίπεδα της ραδιενέργειες είναι πάνω από το φυσιολογικό στο σημείο της φωτιάς», έγραψε σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας οικολογίας την Κυριακής.

Την ανάρτησή του συνόδευε και ένα βίντεο με τον μετρητή ραδιενέργειας να δείχνει ότι τα ποσοστά έχουν ανέβει 16 φορές πάνω από το φυσιολογικό.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σε πάνω από 20 στρέμματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας από τη φωτιά στο Τσερνόμπιλ

Στην κατάσβεση συμμετείχαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς και 100 πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής και δεν ήταν ορατή, όταν όμως αυξήθηκαν τα επίπεδα ραδιενέργειας έγινε ορατή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της Ουκρανίας.

Τσερνόμπιλ πυρκαγια

Η ίδια υπηρεσία ανέφερε παράλληλα ότι, η αύξηση της ραδιενέργειας σε κάποιες περιοχές προκαλεί δυσκολίες στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο 4 του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας του Τσερνόμπιλ εξερράγη τον Απρίλιο του 1986 μολύνοντας όλη την Ευρώπη με ραδιενέργεια.

Τσερνόμπιλ φωτιά

Οι τρεις υπόλοιποι αντιδραστήρες σταμάτησαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια το 2000, ενώ ένας τεράστιος θόλος τοποθετήθηκε πάνω από τον 4ο το 2016.

Οι δασικές φωτιές στην περιοχή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

Τσέρνομπιλ: H πραγματική ιστορία της συζύγου του πυροσβέστη που μολύνθηκε!

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Η Λιουντμίλα Ιγκαντένκο ήταν έγκυος τη στιγμή που ο σύζυγός της, κατά τη διάρκεια της δουλειάς του ως πυροσβέστης πλησίασε τόσο κοντά στον αντιδραστήρα που μολύνθηκε από ραδιενέργεια.

Όταν αγκάλιασε το σύζυγό της κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, η μοίρα για το αγέννητο μωρό της ήταν προδιαγεγραμμένη.

Τσέρνομπιλ: H πραγματική ιστορία της συζύγου του πυροσβέστη που μολύνθηκε!

Όλα ξεκίνησα φτάνοντας στην Πριπιάτ το 1979, η Λιουντμίλα πήρε ένα κρεβάτι σε ένα φοιτητικό κοιτώνα και μια δουλειά ως μαγείρισσα σε καντίνα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ.

Σύντομα, γνώρισε τον Βασίλι Ιγκνατένγκο, έναν νεαρό πυροσβέστη, γοητευτικό και ομιλητικό που τον ερωτεύτηκε αμέσως. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1983 και ζούσε σε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο παράρτημα πάνω από τον πυροσβεστικό σταθμό που προοριζόταν για τα μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τις οικογένειές τους.

Ώσπου ένα βράδυ όλα άλλαξαν. Λίγο μετά το ατύχημα στον αντιδραστήρα του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ, έφτασαν επιτόπου πυροσβέστες οι οποίοι προσπάθησαν να σβήσουν τις φλόγες. Δεν τους ενημέρωσαν για το πόσο επικίνδυνα ραδιενεργοί ήταν οι καπνοί και τα συντρίμμια.

Η φωτιά στην οροφή του σταθμού και στην περιοχή γύρω από τον αντιδραστήρα 4 έσβησε στις 5 πμ, όμως πολλοί πυροσβέστες δέχθηκαν υψηλές δόσεις ραδιενέργειας. Ο Βασίλι ήταν ένας από αυτούς. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα και μυστικά, στη Μόσχα για θεραπεία.

Όταν βρήκε τον άντρα της σε νοσοκομείο της Μόσχας, ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι δεν μπορούσε να αγγίξει τον Βασίλι.

“Αν αρχίσετε να κλαίτε θα βγείτε από το δωμάτιο, δεν τον αγγίζετε, δεν τον φιλάτε, ούτε καν τον πλησιάζετε, έχετε μισή ώρα” της είπε ο γιατρός. Ο Βασίλι είχε μολυνθεί τόσο πολύ που το σώμα του άρχισε να τον εγκαταλείπει. Το δέρμα του άρχισε να διαλύεται, τα μαλλιά του άρχισαν να πέφτουν.

Τσέρνομπιλ: H πραγματική ιστορία της συζύγου του πυροσβέστη που μολύνθηκε!

“Τα εγκαύματα από τη ραδιενέργεια άρχισαν να φτάνουν στην επιφάνεια, στο στόμα του, στη γλώσσα του, στα μάγουλά του – αρχικά υπήρχαν μικρές αλλοιώσεις και στη συνέχεια μεγάλωναν, το δέρμα άλλαζε χρώμα σε διάφορα σημεία”, έχει πει σε αναφορές της.

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο της Μόσχας, ο Βασίλι πέθανε. Ήταν ένας από τους πολλούς πυροσβέστες που πέθαναν ως αποτέλεσμα οξείας ασθένειας ακτινοβολίας μετά την καταστροφή.

Μετά το θάνατό του, ο Βασίλι θάφτηκε σε ένα φέρετρο ψευδαργύρου και τσιμέντο στη Μόσχα. Ακόμη και μετά το θάνατό του, το σώμα του εξακολουθούσε να αποτελεί μια σημαντική ραδιενεργή απειλή.

Στις τελευταίες ημέρες του συζύγου της, η ίδια αγνοούσε εντελώς την απειλή που μπορούσε να έχει ο σύζυγός της για τον εαυτό της και το αγέννητο παιδί του. Αλλά όταν τελικά γέννησε, όλα φανερώθηκαν.

Μόλις τέσσερις ώρες αφού γεννήθηκε η κόρη τους, η Νατασένκα, το νεογνό πέθανε. Το κοριτσάκι, το όνομα του οποίου επελέγη από τον πατέρα του πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του, πέθανε εξαιτίας της κίρρωσης του ήπατος και καρδιάς.

Chernobyl: Η πραγματική ιστορία του μοναδικού παιδιού που μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη!

Παρά τις πιέσεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η οικογένεια της Μαρίκα Σοβένκο δεν έφυγε από την απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ!

Η Μαρίκα Σοβένκο είναι το μοναδικό παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, έχοντας φτάσει πλέον αισίως στην ηλικία των 20 ετών.

Chernobyl: Η πραγματική ιστορία του μοναδικού παιδιού που μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη!

Οι γονείς της, Λίντια και Μικχαίλ ζούσαν στην περιοχή όταν έγινε το ατύχημα, με τον πατέρα της μάλιστα να είναι μεταξύ των ανδρών της πυροσβεστικής που κλήθηκαν στο πυρηνικό εργοστάσιο για να σβήσουν την φωτιά.

Η Λιντία, 13 χρόνια μετά, δεν είχε καταλάβει πως ήταν έγκυος και ουσιαστικά γέννησε με μοναδική βοήθεια τον άνδρα της.

Chernobyl: Η πραγματική ιστορία του μοναδικού παιδιού που μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη!
Μάλιστα, είχαν κυκλοφορήσει και διάφορoι μύθοι για το μικρό κορίτσι, όπως οτι είχε δύο κεφάλια, οτι ήταν μεταλλαγμένο και γενικώς ήταν μία τερατογέννηση. «Είναι ένα αξιογάπητο παιδί, είναι απολύτως υγιέστατο», είχε πει η μητέρα της.
Ευτυχώς, σε ηλικία 7 ετών άρχισε να βγαίνει εκτός της περιοχής, καθώς έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο και άρχισε να κοινωνικοποιείται.

Chernobyl: Η πραγματική ιστορία του μοναδικού παιδιού που μεγάλωσε στην απαγορευμένη ζώνη!

Πλέον σε ηλικία 20 ετών, σπουδάζει μακριά από την περιοχή, αλλά αρκετά συχνά παίρνει την ειδική άδεια που χρειάζεται για να επισκεφτεί την 66χρονη μητέρα της που ζει ακόμα εκεί.