Ο δρόμος του Τσίπρα προς τη… μεσαία τάξη

Ο δρόμος του Τσίπρα προς τη… μεσαία τάξη

Τον εναλλακτικό δρόμο για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας παρουσίασε χθες (13.04.2021) ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων.

«Δίπλα στην αγωνία για ζωή, αρχίζει να κυριαρχεί και η αγωνία για το πώς θα ζήσουμε πώς θα σταθούμε στα πόδια μιας την επόμενη μέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ναι, υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της επανεκκίνησης για μια δυνατή οικονομία και ισχυρή κοινωνία που θέτει στο επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, δηλαδή “τη μεσαία τάξη” και τους νέους, που αγωνιούν για το αύριο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα κατέγραψε την 3η μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη, 7 στα 10 νοικοκυριά έχασαν πάνω από το 1/4 του εισοδήματος τους, 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο. Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει το σχέδιο που απαιτείται λέγοντας: «αν δεν αντιμετωπιστεί η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους οι συνέπειες θα είναι ολέθριες. Πρόκειται για σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους. Η κυβέρνηση υπόσχεται λουκέτα και ανεργία για πολλούς, μισούς μισθούς και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ελαστικοποίηση» της εργασίας, με μείωση μισθών και αναδιάρθρωση της αγοράς εις βάρος των μεσαίων και των μικρών και προς όφελος των λίγων και ισχυρών. «Πρόκειται για συνταγή αυτοκτονίας, για το 90% των επιχειρήσεων στη χώρα μας που είναι μικρομεσαίες και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που απασχολούν. Λουκέτα και ανεργία για πολλούς. Μισοί μισθοί και επιχειρήσεις πνιγμένες στα χρέη για τους υπόλοιπους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις πυλώνες του σχεδίου

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτείνεται σε τρεις πυλώνες:

Μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας. Γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% χρέους της πανδημίας.

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων.

Μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ακραία αντικοινωνικό Πτωχευτικό Νόμο της ΝΔ και θα επαναφέρει την προστασίας τη κύριας κατοικίας.

«Δίνουμε άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης με την υπαγωγή τόσο στην εξωδικαστική όσο και στη δικαστική διαδικασία, ενώ για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

To άρθρο Ο δρόμος του Τσίπρα προς τη… μεσαία τάξη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .