Οι όρκοι πίστης Αλ. Τσίπρα – Π. Καμμένου, η ΝΔ και το συλλαλητήριο

Τα προβλήματα για την κυβέρνηση και τη συνοχή της είναι μπροστά όσους όρκους πίστης κι αν δίνει ο κ. Π. Καμμένος στον Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό είναι το σχόλιο των στελεχών της Πειραιώς μετά τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Άμυνας και Προέδρου των ΑΝΕΛ ότι θα μείνει μέχρι τέλους στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα αλλά και τη σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να σχολιάσει πως «Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος. Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Άλλωστε, στο γαλάζιο επιτελείο δεν ξεχνούν ότι οι όρκοι πίστης των δύο πλευρών ήρθαν μετά από δύο σχεδόν εβδομάδες δημόσιας αντιπαράθεσης μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτών των ΑΝΕΛ, με εκατέρωθεν βολές, αιχμηρά σχόλια και ειρωνείες. Αποτελούσε, δηλαδή, μία αναγκαία κίνηση προκειμένου να αποκατασταθεί μία εικόνα σχετικής ηρεμίας στο εσωτερικό της συμπολίτευσης, ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών του Μάθιου Νίμιτς με Αθήνα και Σκόπια.

Σε μία δεύτερη ανάγνωση, και εφόσον θεωρηθεί ότι – αυτή τη φορά – ο κ. Π. Καμμένος θα μείνει σταθερός στη θέση του για μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του, η χθεσινή κίνηση των δύο μερών της κυβέρνησης οδηγεί σε δύο εκδοχές:

Πρώτον, να αναζητήσει ο κ. Τσίπρας μία παράλληλη πλειοψηφία από τη Βουλή, ελπίζοντας στη στήριξη της συμφωνίας από το Ποτάμι και άλλους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Δεύτερον, να έχει προεξοφληθεί από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει τελικό κείμενο συμφωνίας με τα Σκόπια και, συνεπώς, η διατήρηση της συζήτησης σχετικά με το ονοματολογικό να αφορά μόνον στους τακτικισμούς του Μαξίμου έναντι της Ν.Δ.

Ως προς το πρώτο σενάριο, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν θα παράσχει στήριξη, παρά το γεγονός ότι θα πιεστεί προς αυτή την κατεύθυνση από την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες το Μαξίμου επεδίωξε να εμφανίσει τον Πρόεδρο της Ν.Δ. ως απολογούμενο απέναντι στον… πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τις θέσεις που ο τελευταίος είχε διατυπώσει υπέρ της ανάγκης αναγνώρισης της γείτονος με σύνθετη ονομασία.

Βέβαια, στην Πειραιώς δεν λείπουν και τα στελέχη που θεωρούν ότι το ζήτημα έχει κλείσει ήδη, κυρίως λόγω της πιθανής αδυναμίας συμφωνίας των κομμάτων στα Σκόπια, και συνεπώς η εφεξής τακτικής της Ν.Δ. δεν θα πρέπει να αφορά τόσο το εθνικό θέμα όσο την αντιμετώπιση της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. αναμένουν με ενδιαφέρον τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το πρωί ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γ. Κουμουτσάκος με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, από την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση φιλοδοξεί να πληροφορηθεί όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του κ. Νίμιτς, ο οποίος όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζεται θετικά για τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης. Θεωρείται δεδομένο, πάντως, ότι από πλευράς Ν.Δ. θα δηλωθεί ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε τακτική «σαλαμοποίησης» μιας συμφωνίας για το Σκοπιανό, όπως αφέθηκε να ερμηνευτούν τα όσα είπε ο κ. Νίμιτς σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή

newpost