Ντόναλντ Τραμπ : <Πιστεύω στο ΝΑΤΟ, αλλά...>

Μετά τα πρωινά καουμποιλίκια του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο του ΝΑΤΟ περί αποχώρησης της Αμερικής από αυτό, αν δεν αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες από τις συμμαχικές χώρες, τώρα τα γυρνάει και δηλώνει τη πίστη του στη συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες» τόνισε ο κ. Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία.

Το ζήτημα αυτό είχε αποτελέσει θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και Γερμανών αξιωματούχων, με τον κ. Τραμπ να χαρακτηρίζει το Βερολίνο < όμηρο της Ρωσίας>.

Μένει, όπως είπε ο κ. Τραμπ, να ξεκαθαριστεί το θέμα «με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Strem 2».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι «τέτοιο είναι απαραίτητο».

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που οι σύμμαχοι δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Θα το κάνουν, θα το κάνουν. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Δεσμεύτηκαν όλοι και θα αγγίξουν το 2% (σ.σ. του ΑΕΠ) μέσα στο επόμενο διάστημα. Σε μερικά χρόνια».