Νέος πρόεδρος στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό μετά την παραίτηση Κριμιζή – Αντιδράσεις κομμάτων

Τον Χριστόδουλο Πρωτοπαππά, πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δορυφορικών Οργανισμών, επέλεξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ως αντικαταστάτη του καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος παραιτήθηκε με αιχμές από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

O κ. Πρωτοπαππάς είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, εταιρείας αραβικών συμφερόντων που έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της τροχιακής θέσης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΔΟ θα μετέχει πλέον ως μέλος και ο Κωνσταντίνος Σταυρινίδης, τεχνικός διευθυντής της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, προστίθεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Καθηγητή Σταμάτιο Κριμιζή για τη σύντομη παρουσία του στο Διοικητικό Συμβούλιο του νεοϊδρυθέντος Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Προκαλεί, βεβαίως, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία πρόλαβε, εντός τεσσάρων εβδομάδων, να αξιολογήσει και να κρίνει αμετάκλητα την προσπάθεια της χώρας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μία συντονισμένη εθνική στρατηγική στον τομέα του Διαστήματος.

»Η πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνεχίζεται. Καθένας κρίνεται από τις επιλογές του.

Η επιτυχία μιας προσπάθειας που στηρίζεται -ήδη από την εξαγγελία της- από πλήθος ερευνητών και εργαζομένων σε εξειδικευμένες ελληνικές εταιρείες δεν μπορεί να εξαρτάται από πρόσωπα».

Ο Σταμάτης Κριμιζής, κορυφαίο στέλεχος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, αποχώρησε την Τρίτη από τον ΕΛΔΟ καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις που απαξιώνουν το ρόλο του οργανισμού.

ΝΔ: Ο Νίκος Παππάς οφείλει εξηγήσεις

«Οι βαρύτατες καταγγελίες του παραιτηθέντος προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, διακεκριμένου καθηγητή κ. Κριμιζή, αποτελούν κόλαφο για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Νίκο Παππά» δήλωσε το απόγευμα η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Κριμιζής όχι μόνο περιέγραψε τα θεσμικά προβλήματα του διαστημικού οργανισμού, αλλά, κυρίως, κατήγγειλε έλλειψη διαφάνειας και αξιολόγησης, εγείροντας μάλιστα ερωτήματα για την ύπαρξη οικονομικών συμφερόντων στο πρόγραμμα των 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ.

»Ο λαλίστατος κ. Παππάς τι άραγε έχει να πει για όσα καταγγέλλει σε βάρος του ο διακεκριμένος καθηγητής τον οποίο ο ίδιος επέλεξε να ηγηθεί του διαστημικού οργανισμού;» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΣΥ: Ο κ. Παππάς ξαναχτύπησε

«Ο κ. Παππάς ξαναχτύπησε. Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, Παππάς και στο διάστημα» ανακοίνωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας άμεσες απαντήσεις «για παρεμβάσεις στο έργο του από τον αρμόδιο υπουργό και για προσπάθεια “ελέγχου” έργων ύψους 23,9 εκ. ευρώ».

Σύμφωνα με την ΔΗΣΥ, «οι ευθύνες είναι όλες δικές τους δεν ανήκουν ούτε σε Αρειανούς, ούτε σε εξωγήινους».

«Η υπόδειξη του κ.Κριμιζή «follow the money», λέει πολλά… Ο κ.Τσίπρας ακούει; Θα αντιδράσεις κανείς;», καταλήγει η ανακοίνωση.

newpost