ΜΟΝΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ: Σχέδια για εκλογές τον Ιούνιο αποκάλυψε ο Τσίπρας -Φοβάται ήττα στις ευρωεκλογές

Στο παρά πέντε της κάλπης, ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει στρατηγική και στέλνει μήνυμα στους ψηφοφόρους ότι σε περίπτωση ήττας τους ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι πρόωρες εκλογές.

Ετσι ερμηνεύεται, φυσικά, η αναφορά του ότι εφόσον αποδοκιμαστεί η πολιτική του «μπαίνουμε σε μια περιπέτεια», όπως είπε στην ΕΡΤ.

Και πιθανότατα οι πρόωρες εκλογές, εφόσον η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι μεγάλη στις ευρωεκλογές, θα προκηρυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά δηλαδή τις κάλπες των ευρωεκλογών, μέσα στον Ιούνιο. Η Κυριακή 30 Ιουνίου ήταν εξάλλου ένα σενάριο για πρόωρες εκλογές που κυκλοφορούσε από καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού έκανε ακόμα πιο σαφείς ο στενός του συνεργάτης, υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που μιλώντας στο κανάλι ITV των Ιωαννίνων δεν απέκλεισε και αυτός με τη σειρά του, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Βερναρδάκης είχε τον εξής διάλογο με τον δημοσιογράφο:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τον Ιούνιο; Δηλαδή να υπάρξουν εθνικές εκλογές τον Ιούνιο;

Βερναρδάκης: Όλα αυτά θα τα δούμε την επαύριο των εκλογών. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, διότι κάθε εκλογή έχει τη δική της δυναμική.
Σενάριο για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του στενού του συνεργάτη έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ότι σε περίπτωση που η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, και ξεπεράσουν το όριο του 3,5%-4% που ιστορικά είναι η συνήθης διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, θα είναι πολύ δύσκολο για τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά «σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να πάει στο Ζάππειο και να παραιτηθεί, χωρίς να προσδιορίσει, φυσικά, ποιο είναι το όριο της ήττας που οδηγεί σε παραίτηση.
iefimerida