Μητσοτάκης: Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει μια «γενναία ρύθμιση του χρέους», την οποία οι Ευρωπαίοι «έχουν υποσχεθεί από το 2012», εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV», είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε ονομαστική διαγραφή του χρέους», ενώ επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει «ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα».

«Πρέπει να πάμε σε μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και μείωση των επιτοκίων. Είναι μια παρέμβαση στο χρέος… Ξέρουμε το πλαίσιο της ρύθμισης του χρέους. Γνωρίζουμε τι μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε διαγραφή του χρέους, ήξερε ότι ζητούσε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει. Και υπονόμευε την αξιοπιστία της χώρας. Φυσικά, τα έχει καταπιεί όλα αυτά, τα έχει ξεχάσει»

«Για να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ρύθμιση, πρέπει να είμαστε εμείς, πρώτα απ’ όλα, αξιόπιστοι. Μια κυβέρνηση, η οποία οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και την Ευρώπη στα όριά της, το πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν κερδίζει ακριβώς σε βαθμούς αξιοπιστίας», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις των πιστωτών, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ενέχουν ένα στοιχείο υπερβολής» λέγοντας: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Είναι κυρίως υπερβολικές στην απαίτηση να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Επεσήμανε ότι «θα δώσουμε αγώνα αυτό να το αλλάξουμε. Και πώς θα το αλλάξουμε; Με το να καταθέσουμε στο τραπέζι το δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει «ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα», επαναλαμβάνοντας ότι είναι «το κόστος της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης του κ. Τσίπρα. Διότι αν δεν είχαμε καθυστερήσει έτσι όπως καθυστερήσαμε, εάν δεν υπήρχε η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα αυτά δεν θα ήταν απαραίτητα».

«Άρα, ο κ. Τσίπρας θα τα ψηφίσει μόνος του τα μέτρα αυτά και θα δοκιμαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία πάνω στα μέτρα αυτά. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν έχει τους 153 βουλευτές, η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές. Είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο δική μου απόφαση, είναι και ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Κρήτη, τόνισε ότι «είναι ο τόπος μου. Έρχομαι στο σπίτι μου. Επιστρέφω στις ρίζες μου. Και έρχομαι συχνά στην Κρήτη χωρίς κάποιον ιδιαίτερο πολιτικό λόγο. Προφανώς και υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη. Η Κρήτη για μένα και για τη Νέα Δημοκρατία, αποτελεί μια πολιτική πρόκληση. Διότι η Κρήτη κατεξοχήν όντας το νησί του μετριοπαθούς κέντρου, πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκει ελκυστικό τον πολιτικό λόγο, τον οποίο αρθρώνουμε σήμερα ως Νέα Δημοκρατία».

Εκμυστηρεύτηκε, επίσης, ότι, το καλοκαίρι του 2015, στο πατρικό του σπίτι στα Χανιά, πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «σε περίπτωση που ετίθετο ζήτημα ηγεσίας». «Νομίζω», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «ότι είναι σημαντικό όταν πρόκειται κανείς να πάρει κρίσιμες αποφάσεις να είναι σε έναν τόπο που εκπέμπει θετική ενέργεια. Πιστεύω πολύ στην ενέργεια του κάθε τόπου και εδώ έχω την ησυχία, αλλά και την θετική αύρα, να μπορώ να σκέπτομαι απερίσπαστος και τελικά να παίρνω αποφάσεις για αυτό που θεωρώ ότι είναι το σωστό».

usay