Μητσοτάκης: Δεν θα είχα ποτέ υπουργό Άμυνας τον Καμμένο – Είναι ανίκανος και επικίνδυνος

Δεν θα είχα ποτέ υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο, γιατί είναι ανίκανος και επικίνδυνος στα εθνικά θέματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καμμένου για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Μιλώντας στον Real Fm, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού που «έπρεπε να τον έχει αντικαταστήσει… χθες»: «Πώς αισθάνονται αυτοί οι γονείς όταν τον ακούν να λέει ότι οι στρατιώτες θα μείνουν στη φυλακή πιθανόν για 15 χρόνια, με πόση απερισκεψία μπορεί να μιλάει για να υπερασπίσει τη δική του εικόνα;».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «γραφικότητες» τις εμφανίσεις του Π. Καμμένου με στολές παραλλαγής και πρόσθεσε:  «Ο Καμμένος ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά. Είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να νομίζουν κάποιοι ότι απαντώντας στον Ερντογάν μπορούν να πετύχουν συσπείρωση μιας παραπαίουσας κυβέρνησης. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να τον απομακρύνει, είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Να μιλάει λιγότερο και να ασχολείται περισσότερο με την αρμοδιότητά του, δηλαδή την ενίσχυση του Ενόπλων Δυνάμεων».

“Αν η Τουρκία έχει σκοπό να εντείνει την ένταση δεν έχουμε λόγο να ενδίδουμε με αυτή τη φρασεολογία. Λάθος η ανακοίνωση του Μαξίμου περί «σουλτάνου». Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή”, πρόσθεσε.

«Δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς διχάζοντας τους Έλληνες», τόνισε αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

«Δεν σεβάστηκε ο Τσίπρας τις δικαιολογημένες ευαισθησίες ενός λαού. Τους περιφρόνησε όσους διαδήλωσαν. Δίχασε την κοινωνία. Τα Σκόπια καίγονται πιο πολύ από μας για να λύσουν το θέμα», υπογράμμισε και σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ σε πρόταση με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», είπε: «Δεν έχω προεξοφλήσει τη θέση της ΝΔ. Θα εξετάσουμε την όποια συμφωνία. Η κυβέρνηση δυστυχώς όμως δίχασε την ελληνική κοινωνία. Επιφυλασσόμαστε να δούμε αν και τι θα φέρει η κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, σχετικά με τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρο πρέπει να καταδικαστεί και είναι απαράδεκτη. Ο Αναστασιάδης έχει πει ότι ο ορυκτός πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και έχει εκφράσει και το πώς θα ωφεληθούν. Να χρησιμοποιεί όμως ο Ερντογάν αυτή την απαράδεκτη πρακτική, είναι καταδικαστέο».

Σχολιάζοντας τη διακοπή υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, που ταλαιπώρησε τους πολίτες της για μέρες, είπε: «Περισσεύει η αλαζονεία και λείπει η ευθιξία. Κανείς δεν παραιτήθηκε στην Μάνδρα, δεν περίμενα κάτι άλλο και τώρα. Στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής που θα διασφαλίζει όμως ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης».

«Θα μειώσω τη φορολογία, θα βελτιώσω το φορολογικό περιβάλλον, αλλά ζητώ σεβασμό στην εργασιακή νομοθεσία”, τόνισε.

Χαρακτήρισε «βρώμικο ψέμα» τα περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα: «Κάποτε ο Τσίπρας ήθελε λεφτά χωρίς μνημόνιο. Τώρα έχει μνημόνιο χωρίς λεφτά. Σχέδιο δεν υπάρχει για την επόμενη μέρα. Το μόνο που τον νοιάζει είναι πώς θα παραμείνει στην εξουσία».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο», επισημαίνοντας: «Υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης. Με λιγότερες προσλήψεις από τις αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης».

“Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στο ζήτημα της ασφάλειας”

Αναφερόμενος στην εγκληματικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι για τη ΝΔ το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, επισημαίνοντας ότι η αυτοδικία δεν πρέπει να είναι επιλογή: «Η ΝΔ έχει αναδείξει τα ζητήματα ασφάλειας, εδώ και καιρό. Αισθάνονται ανασφαλείς παντού. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε αυτό το επίπεδο, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος υπουργός έχουν χαλαρή αντιμετώπιση στο ζήτημα της αστυνόμευσης και μεταξύ άλλων δείχνουν απόλυτη ανοχή στο τι συμβαίνει στις φυλακές. Με τους ίδιους πόρους που έχουμε και με περισσότερη πολιτική βούληση είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία. Ο ποινικός κώδικας καθορίζει το πλαίσιο. Δεν πρέπει να έχουμε ακραία περιστατικά. Είναι δουλειά της αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να τραβήξει κανείς όπλο. Αν το πλαίσιο για την αυτοάμυνα χρήζει μιας επικαιροποίησης, μπορούμε να το δούμε, αλλά δεν θα προέτρεπα τους πολίτες να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους».

«Μιλάω με Καραμανλή και Σαμαρά, αλλά εγώ αποφασίζω»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η τελική απόφαση είναι πάντα δική του: «Συμβουλεύομαι τακτικά, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Μπορώ να ζητήσω τη γνώμη τους, άλλα η τελική απόφαση είναι δική μου».

Ερωτηθείς αν θα συμπεριελάμβανε ποτέ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ, έδωσε σαφή μονολεκτική απάντηση: Όχι!

«Η υπόθεση Novartis είναι και σκάνδαλο και σκευωρία»

«Γνωρίζουμε ότι η εταιρεία επένδυε σε αθέμιτες πρακτικές για να προωθήσει τα φάρμακά της και δεν νομίζω ότι είναι η μόνη που το έκανε. Αυτό είναι σκάνδαλο. Δεν ξέρω αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικού. Η συνειδητή στοχοποίηση είναι σκευωρία. Τρεις μάρτυρες έκαναν καταγγελίες τύπου «είδαν, άκουσα, μου είπαν». Να μην τους φέρουμε, έστω και προστατευμένα να μπορέσει η επιτροπή να αξιολογήσει τα δεδομένα;», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε:

«Αφού την φτιάξαμε την επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε άρον άρον την υπόθεση και την επέστρεψε στην Δικαιοσύνη. Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν πάντα, αλλά αποδίδονται όχι με τη Βουλή να παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα».

«Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Επιστρέφει όμως η υπόθεση εφόσον έχουν σπιλωθεί δέκα άτομα», τόνισε.

«Δεν θα δεχτώ ξανά εκφράσεις στη λογική του σκοταδισμού»

«Πείτε μια ακροδεξιά θέση που έχει υιοθετήσει η ΝΔ επί των ημερών μου», απαντά στο αφήγημα περί… ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι στη ΝΔ «διατυπώνονται θέσεις που δεν βρίσκουν πάντα σύμφωνα όλα τα στελέχη, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Στο τέλος δεσμεύονται με την κεντρική γραμμή του κόμματος. Αν υπάρχουν, δεν τους έχω βρει».

«Είμαι μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός. Έχω στρέψει τη ΝΔ στον μεσαίο χώρο. Έχω εκσυγχρονίσει τον λόγο της. Αυτό μάλλον ενοχλεί κάποιους γιατί είναι πολιτική που αποδίδει», πρόσθεσε.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε έκφραση ξενοφοβίας. Χθες παίξαμε ποδόσφαιρο με εκπροσώπους της κοινότητας Ρομά. Μια συμβολική κίνηση για να αποδείξουμε ότι δεν υιοθετούμε λογικές κοινωνικού αποκλεισμού», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος: «Δεν θα δεχτώ ξανά οποιαδήποτε έκφραση δημόσιου λόγου που θα υπονομεύει αυτή τη θέση του κόμματος. Δεν θέλουμε να επιστρέφουμε σε λογικές σκοταδισμού».

 

newpost