Με δύο γραμμές η κυβέρνηση έναντι της Τουρκίας – «Πόλεμος» Navtex μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας

Σε όλα τα επίπεδα -διπλωματικό, αλλά και στρατιωτικό- συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία, ενώ στην Αθήνα οι κυβερνητικοί εταίροι εκπέμπουν μηνύματα σε διαφορετικό μήκος κύματος. Και αυτό γιατί από τη μία μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στο θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προχώρησε σε εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις, προειδοποιώντας για «θανατηφόρο ατύχημα» στο Αιγαίο, αλλά και επιμένοντας στα περί «ομηρίας».

«Πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα»

Ποιο συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation προχώρησε σε μια ζοφερή εκτίμηση για το Αιγαίο: «Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας».

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό. Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», επαναλαμβάνει ο υπουργός.

Αλλά και σε δηλώσεις του από την Κύπρο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε να μιλάει για «ομηρία» των δύο στρατιωτικών. «Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

newpost