Με άδεια χέρια επιστρέφει ο Ευ. Τσακαλώτος από το Eurogroup – Διορία δύο εβδομάδων για τα «αγκάθια»

Διορία δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group, έδωσε το Eurogroup στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν και αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, στο σημερινό Eurogroup παρουσιάστηκε η έκθεση συμμόρφωσης, σύμφωνα με την οποία ναι μεν έχει συντελεστεί πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων (από τα 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν, έχουν υλοποιηθεί τα 108), ωστόσο εκκρεμούν ακόμα αυτά που αφορούν την επένδυση στο Ελληνικό (τις επόμενες ημέρες όταν ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) και την εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τους οποίους οι θεσμοί θεωρούν και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα, σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια. 

Σημειώνεται πως μετά το πράσινο φως από το Euroworking Group για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών, με τη Γερμανία όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου, καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά η δόση

Νωρίτερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν τις εκκρεμότητες «τεχνικής φύσης». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως κυβέρνηση και θεσμοί αναμένουν ολοκλήρωσή τους -και τυπικά- μέσα στο προσεχές διάστημα, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση της δόσης θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σημερινό Eurogroup συζητήθηκε η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

Επίσης, προσέθεταν οι πηγές του ΥΠΟΙΚ, υπήρξε ενημέρωση «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Πρόοδος, αλλά…

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε πως οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά στην εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και πως η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί από τους θεσμούς για την πρόοδο στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει το 90% των προαπαιτούμενων και θα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη με πρόγραμμα εποπτείας αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Αναλυτικά αναφορικά με την Ελλάδα ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε: «Η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και στην σημαντική πρόοδο που η χώρα έχει καταγράψει αναφορικά με το τρίτο πρόγραμμα».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σημείωσε επίσης πως «Αυτό που αναμένεται να σημειώσω στους υπουργούς είναι πως σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί από την Ελλάδα και πως το 90% των προαπαιτούμενων έχει ολοκληρωθεί. Με βάση τα παραπάνω θα πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως η χώρα στους επόμενους 6 μήνες θα μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία με μία περίοδο εποπτείας αλλά και μέτρα με τα οποία θα ελαφρύνουν το χρέος της».

Την πεποίθηση ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι’ αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Μπ. Λε Μερ.

newpost