Κορωνοϊός: Σχέδιο για άνοιγμα εστίασης – λιανεμπορίου από την 1η Δεκεμβρίου

Για το σενάριο, αν και αισιόδοξο, του ανοίγματος της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου από την 1η Δεκεμβρίου μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στο πότε, αλλά και στο πώς θα ανοίξει ξανά η αγορά μετά το lockdown λόγω του κορωνοϊού ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως από την 1η Δεκεμβρίου σχεδιάζεται το άνοιγμα της αγοράς, αρχικά με το λιανεμπόριο και την εστίαση.

Δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά χωρίς μέτρα

Παράλληλα εξήγησε ότι η κατάσταση φαίνεται ότι σταθεροποιείται και θα υπάρξει μια σοβαρή μείωση της διασποράς, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια.

Κανείς δεν είπε ότι θα ανοίξουμε την αγορά χωρίς αυστηρά μέτρα ή πριν την 1η Δεκεμβρίου, εμείς ακούμε την επιστημονική γνώση, μας είπαν 3 εβδομάδες, 3 εβδομάδες εφαρμόζουμε, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων

Η επανεκκίνηση της αγοράς θα γίνει με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι το σχέδιο θα βασίζεται στην εμπειρία της άνοιξης, οπότε η επανεκκίνηση έγινε με το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων, μια εβδομάδα μετά το λιανικό εμπόριο, σε δύο εβδομάδες ξεκίνησε η εστίαση και στις τρεις εβδομάδες, άνοιξαν οι εσωτερικοί χώροι.

Τόνισε ότι στην παρούσα φάση μπορεί να υπάρξει σύμπτυξη της επανεκκίνησης με αυστηρά μέτρα και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να ξεχυθεί ο κόσμος στους δρόμους.

Ανοιχτά καταστήματα και SMS

Στην ερώτηση εάν θα έχουμε ανοιχτά καταστήματα και υποχρέωση αποστολής SMS για την μετακίνηση των πολιτών, είπε ότι αυτό θα απαντηθεί την τελευταία εβδομάδα.

Τόνισε ότι αυστηρότερα μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν σχετικά με την πυκνότητα των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται μέσα στα καταστήματα, στην εστίαση ή στα εμπορικά κέντρα.

 

Καταστήματα άνοιγμα από την 1η Δεκεμβρίου

Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων – 3.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία

Γιατί είναι κρίσιμο το επόμενο Σαββατοκύριακο -Σε μία εβδομάδα οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε ποσοστό 72%! – Το R πλησιάζει το 2! – Τι δείχνουν τα λύματα για την Αττική

Η πιο βαριά μέρα της πανδημίας ήταν η Κυριακή, καθώς χάθηκαν από κορωνοϊό 71 συμπολίτες μας, πέθαιναν δηλαδή τρεις άνθρωποι κάθε μία ώρα!

Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό καθώς μπορεί τα κρούσματα χθες να ήταν λιγότερα (καταγράφηκαν 1.698 κρούσματα, τα 435 από αυτά στη Θεσσαλονίκη και τα 405 στην Αττική), ωστόσο ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων προκαλεί τεράστια ανησυχία. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι χθες έγιναν τα μισά τεστ από όσα γίνονται καθημερινά…

Οσον αφορά τους διασωληνωμένους, πλέον είμαστε στους 392! Σε μία εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στη χώρα μας αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 72%, καθώς 164 βαριά ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες!

Στη χώρα μας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 3.000 άνθρωποι με Covid-19 και οι περισσότεροι είναι μεταξύ 35-55 ετών.

Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων - 3.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία

Γιατί είναι κρίσιμο το επόμενο Σαββατοκύριακο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο είναι κρίσιμο για την Αττική γιατί τότε θα φανεί αν αποδίδουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση. Η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι το Σάββατο συμπληρώνονται 15 μέρες από τα πρώτα μέτρα και άρα θα πρέπει να δούμε το εξής μοτίβο: σταθεροποίηση των αριθμών για 3-4 ημέρες και μετά μείωση κρουσμάτων.

Η κ. Παγώνη επισήμανε ότι ο δείκτης R έχει ξεπεράσει πια το 1 και «οδεύει» προς το 2, ενώ προκαλεί σοκ το γεγονός ότι οι περισσότεροι που νοσηλεύονται στη χώρα με Covid-19 είναι μεταξύ 35-55 ετών. «Ξεκινούν με απλά συμπτωματα και μετά την 5η-6η μέρα δυσκολεύουν και κάνουν υποτροπές!». Η κ. Παγώνη δήλωσε πάντως ότι τα λύματα στην Αττική δείχνουν μείωση και αυτό αποτελεί ελπιδοφόρο σημάδι…

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι είναι διαιτερη περίπτωση, καθώς «δεν έχουμε δει τη σταθεροποίηση. Θέλει περισσότερο χρόνο γιατί σχετικά με τον πληθυσμό της είναι μεγάλοι οι αριθμοί».

Στο άλλο μείζον θέμα που εστιάζουν οι ειδικοί είναι στο κατά πόσο θα είναι εφικτή η άρση των μέτρων τα Χριστούγεννα. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει μερική χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, η ολική άρση του lockdown δεν μοιάζει δυνατή.

Ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων - 3.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, σε δηλώσεις του, το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι άρση στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει μόνο εάν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού πέσουν στα 500.

«Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι μιλάμε για ένα μαραθώνιο. Και ότι τα δύσκολα, μπορεί να είναι και μπροστά», τόνισε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής εντατικής θεραπείας στο «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1.

H διευθύντρια πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε μεταξύ άλλων στον Ant1: «Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ακολουθούν τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορά μίας εβδομάδας – 10 μέρες.

Οι θάνατοι ακολουθούν αυτά τα ρεκόρ με διαφορά άλλες 10 – 15 μέρες. Δηλαδή συνήθως ένας άρρωστος που μπαίνει στο νοσοκομείο, περνάει κάποιο διάστημα, οπότε εκτιμάμε ότι θα δούμε αυξήσεις τις επόμενες ημέρες. Πρέπει να κάνουμε έκκληση σε όλους μας να προσέχουμε».