Και ο άνδρας έχει ταμπού στο σεξ: Ποια είναι;

ΣΕΞ: ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ

 

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου

Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας – Σεξολόγος

Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

 

Η σεξουαλική έκφραση των δύο φύλων μέσα από τη σεξουαλική λειτουργία επιφυλάσσει για τον άνδρα μια σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση: τη δημιουργία και διατήρηση μιας ικανής στύσης για σεξουαλική επαφή.

Η λειτουργία της στύσης είναι ένα καθαρά αντανακλαστικό φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται όταν ο εγκέφαλος πλημμυρίσει από ερωτικά μηνύματα. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να είναι οπτικά, απτικά (με την αφή και τα χάδια δηλαδή), ακουστικά, οσφρητικά, γευστικά ή και φαντασιωσικά. Όλες οι αισθήσεις δηλαδή συνεργάζονται με τη φαντασία μας, προκειμένου να επιτελεστεί η δημιουργία της στύσης. Αν όμως το ερωτικό μήνυμα από το περιβάλλον δεν φτάσει στον εγκέφαλο γιατί αυτός είναι γεμάτος από άλλα μηνύματα, π.χ., μηνύματα άγχους, τότε η δημιουργία μιας στύσης είναι αδύνατη. «Σκέφτομαι άλλα πράγματα την ώρα που θέλω να κάνω σεξ, για να μην αγχώνομαι…», μου έλεγε πρόσφατα ένας νεαρός, που δεν κατάφερε ποτέ να έχει στύση, όταν βρισκόταν με μια γυναίκα. Αυτή η δυσκολία του να παραμείνει στον εγκέφαλο το ερωτικό μήνυμα είναι το πιο συνηθισμένο ψυχολογικό αίτιο στυτικής δυσλειτουργίας στον άνδρα.

Στη γυναίκα, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική, με την έννοια ότι μπορεί να λειτουργήσει σεξουαλικά χωρίς ο εγκέφαλός της να πλημμυρίζει από ερωτικά μηνύματα. Είναι επίσης δυνατόν η γυναίκα να μπει σε σεξουαλική διέγερση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή και να μη μπει ποτέ. Με αυτή την έννοια, η γυναίκα μπορεί να αποκρύψει ένα πρόβλημα στο σεξ ή και ακόμα να προσποιηθεί ικανοποίηση, πράγμα τελείως αδύνατο για τον άνδρα.

Έτσι το άγχος για τη δημιουργία και τη διατήρηση της στύσης, εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε φόβο αποτυχίας, μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες προσπάθειες. Στη συνέχεια ο άνδρας γίνεται παρατηρητής της στύσης του, φαινόμενο που θα τον οδηγήσει τελικά σε χαμηλή αυτοεκτίμηση ως προς τον ανδρισμό του.

Το πώς διαχειριζόμαστε μια αποτυχία είναι ευρύτερο θέμα χαρακτήρα και προσωπικότητας του κάθε άνδρα. Υπάρχουν πολλοί άνδρες που δεν επιχείρησαν ποτέ να κάνουν σεξ μετά από μια αποτυχία σε νεαρή ηλικία.

Μήπως είναι πιο έμπειρη;

Το καλό σεξ εμπεριέχει την έννοια της επαρκούς και καλής εμπειρίας.  Η εμπειρία αποκτάται με το χρόνο και μέσα απο μια καλή σχέση. Κανένας οδηγός δεν θεωρείται έμπειρος επειδή οδήγησε ένα αυτοκίνητο μία ή δύο φορές. Άρα η απόκτηση εμπειρίας μέσα από τη μάθηση είναι ο μόνος τρόπος για να μάθουμε να λειτουργούμε καλά, να δίνουμε δηλαδή και να παίρνουμε ικανοποίηση.

Η σεξουαλική απελευθέρωση δημιούργησε γυναίκες με μεγαλύτερη εμπειρία στο σεξ απ’ ό,τι στο παρελθόν. Μερικές γυναίκες μάλιστα διαλαλούν με κάθε τρόπο αυτή την εμπειρία, που συχνά «κομπλάρει» τους άνδρες.

Πολλοί άνδρες οδηγούνται από την απειρία τους στην επιλογή γυναικών με έλλειψη εμπειρίας. Εκεί όμως εύκολα τα πράγματα οδηγούνται σε αποτυχία, αν κανένας από τους δύο δεν παίρνει την πρωτοβουλία να δοκιμάσει.

Θα «κρατήσω»;

Ένας στους τρεις άνδρες δεν καταφέρνει στις μέρες μας να ελέγξει το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης, με αποτέλεσμα να τελειώνει γρήγορα. Η ελπίδα ότι τα πράγματα θα φτιάξουν μόνα τους και ότι όλα θα είναι καλύτερα την επόμενη φορά συντηρεί την πρόωρη εκσπερμάτιση, η οποία απογοητεύει το ζευγάρι. Κι όμως οι ασκήσεις σεξοθεραπείας αποκαθιστούν το πρόβλημα στο 95% των ανδρών!

Σε ικανοποίησα;

Πολλοί άνδρες, επειδή νιώθουν ότι δεν λειτούργησαν τέλεια, μπαίνουν στη διαδικασία να ρωτάνε τη γυναίκα αν την ικανοποίησαν, διαισθανόμενοι πολλές φορές τη μετριότητα των επιδόσεών τους. «Κάθε φορά με ρωτούσε μετά το σεξ αν με ικανοποίησε! Ίσως φταίω κι εγώ που δεν του απαντούσα ποτέ ξεκάθαρα ναι, αφού συνήθως ξενέρωνα στα πέντε πρώτα λεπτά», ήταν τα λόγια μιας απαιτητικής τρανταπεντάρας, που δεν είχε ακόμα βρει έναν άνδρα να την ικανοποιεί σεξουαλικά. «Πιστεύω ότι δεν την ικανοποίησα. Μετά την πρώτη μας επαφή, το κινητό της ήταν πάντα κλειστό. Έφαγα πόρτα», ήταν τα λόγια ενός φοιτητή από τη Μακεδονία, που προσπάθησε να κάνει σχέση με μια ξεπεταγμένη συμφοιτήτριά του.

Είμαι καλύτερος από τους προηγούμενους;

Αναρωτιέμαι πολλές φορές αν αυτή η σύγκριση με τους προηγούμενους είναι αποτέλεσμα του ανδρικού εγωϊσμού και της ανταγωνιστικότητας της εποχής μας ή αν ακούσια καλλιεργείται από τις γυναίκες, στα πλαίσια μιας ναρκισσιστικής συμπεριφοράς!

Είναι λάθος αυτή η ανταγωνιστικότητα του άνδρα και η ανάγκη του να συγκριθεί με τους προηγούμενους εραστές της γυναίκας, όπως επίσης είναι λάθος να βάζει η γυναίκα τον άνδρα σε διαδικασία σύγκρισης, διηγώντας ή εξιστορώντας τις επιδόσεις των προηγουμένων. Το σεξ στο κάθε ζευγάρι είναι πάντα μοναδικό, διαφορετικό και οι συγκρίσεις πάντα αγχώνουν τους άνδρες. Πόσοι άλλωστε ήταν οι προηγούμενοι; Ένας ή πολλοί;

Μετράω σαν άνδρας;

Ανάλογα με τις εποχές και τη μόδα κάθε εποχής, ο ανδρισμός εκφράζεται και τονίζεται από διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πριν από αρκετά χρόνια σ’ ένα γκάλοπ που είχαμε κάνει για λογαριασμό της εφημερίδας 24 Ώρες, δύο στις τρεις γυναίκες είχαν δηλώσει ότι προτιμούν τους άνδρες «με κοιλίτσα!» Σήμερα το πρότυπο αυτό σίγουρα δεν υπάρχει.

Ο ανδρισμός θα τονίζεται πάντοτε με μόδες και στοιχεία εμφάνισης που θα ισχύουν για λίγα χρόνια, άλλοτε τονίζοντας τις διαφορές των δύο φύλων και άλλοτε προσπαθώντας να μοιάζουμε περισσότερο στο άλλο φύλο. «Ξέρω ότι δεν αρέσω στις γυναίκες. Είμαι παχουλός και όπως λέει ο πατέρας μου λίγο μπουνταλάς. Μήπως πρέπει να ξυρίσω το στήθος μου;» με ρωτούσε αγχωμένος ένας παχύσαρκος σαραντάρης, που ονειρευόταν από χρόνια την πρώτη νύχτα που θα περνούσε με μια γυναίκα.

Όμως εκείνο που δυσκολεύονται να κατανοήσουν οι άνδρες είναι ότι πέρα από την εμφάνιση, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ανδρισμό παίζει η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας. Η εξυπνάδα, η κουλτούρα, το χιούμορ, η επιτυχία στη ζωή, το κοινωνικό status είναι στοιχεία πολύ σημαντικά και ενισχύουν τον ανδρισμό, σε συνδυασμό με την ικανότητα να κοιτάξουμε μια γυναίκα στα μάτια.

AdTech Ad

boro