«Καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία προγνωστικά

Καθώς απομένουν πλέον λιγότερες από 24 ώρες για την τυπική λήξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, οι δυο μονομάχοι, ολοκληρώνουν το «φίνις» της καμπάνιας, με ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν οδυνηρή ήττα για το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, που έδωσε την διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 μονάδες, ήρθε να επιβεβαιώσει την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis, που την τοποθετούσε στις 7,2 μονάδες. Και παρά τις δηλώσεις και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ότι το κλίμα έχει αλλάξει, ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους εκλέγουν οι δημοσκόποι αλλά ο λαός και ότι η παρουσία του κόσμου στο Ηράκλειο δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές…κανείς στα αλήθεια δεν αναμένει ανατροπή.

Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί, όπως ομολογούν ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, είναι πόσο μεγάλη θα είναι η ήττα του Αλέξη Τσίπρα και αν αυτή η εξέλιξη θα ανατρέψει η όχι το χρονοδιάγραμμα των εθνικών εκλογών. Ο πήχης για πολλούς τοποθετείται στο 3-4%. Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με λιγότερες από 3-4 μονάδες, μπορεί να είναι μια καθαρή ήττα, αλλά επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Οκτώβριο και να ελπίζει ότι το νέο κύμα παροχών που ήδη προανήγγειλε, θα ανατρέψει το κλίμα. Μια διαφορά πάνω από 4 μονάδες, πόσο μάλλον τις 6-7 που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, κάνει το εγχείρημα δύσκολο, πόσο μάλλον που προδιαθέτει για μια ιστορικών διαστάσεων ήττα στις εθνικές εκλογές.
iefimerida