Ιδρώνω πολύ, τι να κάνω; 5 τεράστια οφέλη υγείας που έχει ο ιδρώτας και tips από το δερματολόγο!

Γράφει: Κατερίνα Ευθυμιοπούλου

1. Ο ιδρώτας οδηγεί σε ανακούφιση του πόνου

Έχεις ποτέ παρατηρήσει ότι όταν ξοδεύεις καθιστή ένα μεγάλο μέρος της βδομάδας σου, τότε συνήθως νιώθεις τυχαίους πόνους στο σώμα σου πιο εύκολα; Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κινείσαι και δεν ιδρώνεις, άρα δεν “λαδώνεις” το σώμα σου. «Η άσκηση διεγείρει νευροχημικές οδούς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες δρουν ως φυσικά παυσίπονα», αναφέρει ο James Τινγκ, MD, αθλητίατρος στο Hoag Ορθοπεδικό Ινστιτούτο στο Irvine, στην Καλιφόρνια.

2. Σε βοηθάει να έχεις ένα πιο καθαρό δέρμα

«Ο ιδρώτας σπρώχνει το περιττό λάδι και τις βρωμιές μακριά από τους πόρους μας και τους βοηθάει να αναπνεύσουν και πάλι», λέει η Whitney Bowe, MD, δερματολόγος στο Briarcliff Manor της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, δεν μπορείς να στάζεις από ιδρώτα και να συνεχίζεις τις ασκήσεις σου, γιατί τότε θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς θα έχεις το νερό, το λάδι και τις βρωμιές να “μαρινάρουν” συνεχώς το πρόσωπό σου.

3. Σε αποτρέπει από το να αρρωστήσεις

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι όταν γυμνάζεσαι το χειμώνα, τότε δηλαδή που ξεκινάει το κρύο και οι ιώσεις, δεν αρρωσταίνεις τόσο συχνά; Υπάρχει μία επιστημονική απάντηση σε αυτό!

«Μία έρευνα του Eberhard Karls Πανεπιστημίου της Γερμανίας αναφέρει ότι ο ανθρώπινος ιδρώτας περιέχει ένα φυσικό αντιμικροβιακό πεπτίδιο, που ονομάζεται dermcidin, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμάει τα μικρόβια της φυματίωσης και άλλων επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων”, λέει η Bowe.

Δηλαδή ο ιδρώτας λειτουργεί σαν αντισηπτικό υγρό για όλο σου το σώμα!

Έντονο αίσθημα ζέστης ή κρύου

4. Ο ιδρώτας σε κάνει χαρούμενη

Η άσκηση παράγει ενδορφίνες που μας κάνουν χαρούμενους. Άρα, ιδρώτας και ευτυχία συνδέονται στενά μεταξύ τους! Και σύμφωνα με μία έρευνα του 2009, όταν γυμνάζεσαι και ιδρώνεις μαζί με φίλους, τότε παράγονται περισσότερες ενδορφίνες σε σχέση με όταν γυμνάζεσαι μόνη σου.

. Μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσεις πέτρες στα νεφρά

Όταν ιδρώνεις, το σώμα σου αποβάλλει αλάτι και ασβέστιο, τους βασικούς ενόχους για την εμφάνιση κάποιας πέτρας στα νεφρά. Επίσης, όταν ιδρώνεις πίνεις πολύ νερό, γεγονός που αποτελεί ακόμα έναν αποτελεσματικό τρόπο για να κρατήσεις αυτά τα δύο σε ένα χαμηλό επίπεδο στο σώμα σου.

Καλά όλα αυτά. Τι γίνεται όμως όταν ο ιδρώτας γίνεται υπερβολικός; Εμείς ζητήσαμε από το δερματολόγο Φώτη Νούλα όλες τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις, για να μη χρειάζεται να μετράς όλες σου τις κινήσεις.

Τι συμβαίνει
Οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες, δηλαδή οι αδένες που ευθύνονται για την εφίδρωση, βρίσκονται στα πόδια, στις παλάμες και, φυσικά, τις μασχάλες. Εναλλαγές στη θερμοκρασία, ορμόνες, καθώς και ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το άγχος, δίνουν το ερέθισμα στις νευρικές απολήξεις να ενεργοποιήσουν αυτούς τους αδένες. Ως συνέπεια, το σώμα σου παράγει ιδρώτα ο οποίος εξατμίζεται και έτσι η θερμοκρασία του επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Τι μπορείς να κάνεις για τον υπερβολικό ιδρώτα; Δες την gallery.

» Ιδού τι να προσέξεις στον υπερβολικό ιδρώτα

Ιδού τι να προσέξεις στον υπερβολικό ιδρώτα

Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες της υπερβολικής εφίδρωσης.

– Οι γονείς σου: Η υπεριδρωσία (αυτός είναι ο ιατρικός όρος για τη χρόνια, έντονη εφίδρωση) μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

– Το άγχος: Το στρες μπορεί να ενεργοποιήσει τις νευρικές απολήξεις που προκαλούν τον ιδρώτα.

– Η περίοδος: Τα αυξημένα επίπεδα ορμονών κάνουν τους αδένες σου να λειτουργούν με… υπερωρίες.

– Τα πικάντικα φαγητά: Το τσίλι και τα μπαχαρικά απελευθερώνουν ισταμίνες, δηλαδή χημικές ουσίες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και ανεβάζουν τη θερμοκρασία του οργανισμού σου. Το σώμα, για να αντιδράσει, παράγει ιδρώτα.

shape