Θέσεις μάχης για τους «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα – Γέλια στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πιο πολυσυζητημένη συγκέντρωση των τελευταίων ετών και στην πρωτοβουλία με τίτλο «Παραιτηθείτε» στρέφονται απόψε τα βλέμματα, με αιχμή την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία, που θεωρείται ότι υποστηρίζει τη διαδήλωση. Στις 6.30 το απόγευμα δίνουν ραντεβού στο Σύνταγμα και ετοιμάζουν συνθήματα για την παραίτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μια κομματική υποκινούμενη έκφραση, στο όριο της συνταγματικής εκτροπής, ωστόσο αντιμετωπίζει με ειρωνία και… γέλια, εκτιμώντας ότι θα είναι μια ισχνής δυναμικής συγκέντρωση, από ανθρώπους που δεν ξέρουν τι είναι να είσαι στους δρόμους και να αγωνίζεσαι.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν “ανόητη” και “εκβιαστική” την τακτική που ακολουθεί η ΝΔ και συνδέουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ότι δεν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες της για ναυάγιο στην αξιολόγηση και τα σχέδια για δημιουργία πολιτικής κρίσης.

Από την πλευρά της η ΝΔ και οι εκπρόσωποι της κίνησης «Παραιτηθείτε» μιλούν για… ελικόπτερα και φυγή μιας ανίκανης κυβέρνησης, ενώ υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου «φοβάται τη δυναμική του κινήματος» και θέλει να το υποβαθμίσει χωρίς αποτέλεσμα.

Μαξίμου: Καλλιεργούν κλίμα αντιδημοκρατικής εκτροπής

Οι κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν τη ΝΔ ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα «αντιδημοκρατικής εκτροπής» σε μια προσπάθεια να το συνδέσει με το αυριανό «αντικυβερνητικό event».

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: “οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση”. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου», αναφέρουν ειδικότερα οι κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι «επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα, η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της.

Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων “παραιτηθείτε”, σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα «αντιδημοκρατικής εκτροπής» και «οικονομικής δυσπραγίας», (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010-2014) ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα».

«Η ανόητη και εκβιαστική τακτική, είναι το μόνο που απομένει στην Νέα Δημοκρατία, καθώς όλα τα προηγούμενα σχέδιά της έχουν χρεοκοπήσει», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως «όσο και αν μάτωσε η ΝΔ για το αντίθετο, η αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε κατάσταση πολιτικής κρίσης και το αίτημα για εκλογές (“φύγετε” ήταν εκείνο) εκφυλίστηκε σε πολιτικό ανέκδοτο».

«Το μόνο που της απομένει, πλέον, είναι η «φυγή προς τα εμπρός δια της κοινωνικής εντάσεως». Είναι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί, στην αρχή της, μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, που η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίησή της», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι αυτή η τακτική είναι μέρος ενός επικίνδυνου και ταυτόχρονα «γραφικού» σχεδίου.

«Πρόκειται για ένα άκρως επικίνδυνο σχέδιο; Ναι. Επικίνδυνο για την νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική των πολιτών. Κατά τα λοιπά πρόκειται για ένα σχέδιο άκρως γραφικό, βγαλμένο από τις καλύτερες παραδόσεις της πολιτικάντικης υποκρισίας και ανυποληψίας, γνήσιο τέκνο της πολιτικής απελπισίας και του ανυπόφορου επικοινωνιακού ερασιτεχνισμού που διακρίνουν τη Νέα Δημοκρατία», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου και προσθέτουν ότι «η σταθερή στήριξη που απολαμβάνουν -για ευνόητους λόγους- από μεγάλη μερίδα του μιντιακού κατεστημένου, τους παρασύρει σε αφελείς και μεγαλόστομες ανοησίες, τις οποίες δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι».

«Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Συνασπισμός ψέματος, ανικανότητας, διαπλοκής

«Αυτή είναι η κυβέρνηση. Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής”, απαντά η ΝΔ σε ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

«Αναρωτιόμαστε με ποια κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση η Συγγρού και προσθέτει πως «η κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου, ότι δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου και ότι δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία.

Η ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ότι παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν – όπως λέει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – με τα ψέματα και την ανικανότητά τους.

«Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά. Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλο

usay