Η ώρα της καταγραφής των ζημιών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης

Καταστροφική φαίνεται ότι ήταν η φωτιά που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το πρωϊ της Κυριακής, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι πλέον ορατά.

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη επτά οχημάτων και 25 ανδρών παραμένει στο σημείο, ενώ συνεχίζεται η διαδικασία της αποκάθαρσης.

Ακόμη δεν έχει προκύψει το επίσημο πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς, ωστόσο πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι η καταστροφική φωτιά ξεκίνησε από τα παλιά μαγειρεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν καταστραφεί αρχεία με οικονομικά στοιχεία που αφορούν Πανεπιστήμιο και Βενιζέλειο.

Συνεδρίασε, χθες, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Κατά τη διάρκειας της σύσκεψης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. “Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έγινε μια φανταστική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό κι όλοι οι φοιτητές και οι 69 είναι σώοι”, ανέφερε ο ίδιος ενώ τόνισε πως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.

O Πρύτανης σημείωσε πως Βρίσκονται ψυχολόγοι κοντά στους φοιτητές ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται. Ο ίδιος έκανε λόγο για άψογο σχεδιασμό.

“Η πυροσβεστική μας διαβεβαίωσε πως όταν καταστεί δυνατόν θα ψάξει τους χώρους για να δει αν υπάρχει κάποιος μέσα λ.χ κάποιος άστεγος. Μας απασχολεί πολύ η τοξικότητα του περιβάλλοντος. Κάναμε γρήγορες κινήσεις. Αντικαταστήσαμε την εφημερία. Τα δυο σχολεία που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο θα μείνουν κλειστά ενώ έχουν παρθεί προληπτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες. Για μια ή δυο βραδιές αν βρεθούν κρεβάτια οι φοιτητές μπορεί να μείνουν στο γυμναστήριο στις Βούτες ενώ αναζητείται παράλληλα στέγη”.