Η τεχνολογία γκρέμισε το «ποιοτικό» πορνό: Το τρικ που κατέστρεψε τις ερμηνείες των ηθοποιών

Στους πιο νέους τα αρχικά FF δεν θυμίζουν απολύτως τίποτα. Όσοι όμως έχουν ζήσει τις εποχές του βίντεο γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει. Είναι εκείνο το μαγικό κουμπάκι που πατώντας το υλοποιείται η δυνατότητα του fast forward, εκείνο το μαγικό δώρο του βίντεο που κάποτε επέτρεπε στον θεατή να πάει πιο γρήγορα την ταινία και να φτάσει στο σημείο που ήθελε.
Μπορεί σήμερα αυτό να φαντάζει αυτονόητο αλλά όταν τη δεκαετία του ’70, το βίντεο μπήκε σε κάθε σπίτι όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο ενθουσιάστηκαν με αυτή την πρωτόγνωρη δυνατότητα. Όλοι; Όχι. Μια κατηγορία ηθοποιών δυσαρεστήθηκε έντονα. Ο λόγος για τις πορνοστάρ εκείνης της εποχής.
Μη συγκρίνεις την εποχή του τότε με το σήμερα: σήμερα μια ταινία πορνό την βλέπεις στα αντίστοιχα site, δεν έχει καν υπόθεση και υπάρχει απλά για… πρακτικούς λόγους. Τη δεκαετία του ’70 όμως τα πράγματα ήταν πιο καλλιτεχνικά.

Οι συγκεκριμένες ταινίες είχαν υπόθεση, παιζόντουσαν στον κινηματογράφο, οι πρωταγωνιστές όφειλαν να είχαν μια υποτυπώδη ερμηνευτική ικανότητα ενώ σε μεγαλουπόλεις όπως η Νέα Υόρκη το να πας σινεμά για να δεις μια τέτοια ταινία δεν ήταν καν ταμπού.

Ορισμένοι αστέρες της πορνοβιομηχανίας μάλιστα έβλεπαν τον συγκεκριμένο χώρο ως ένα καλό σκαλοπάτι για τον κόσμο του Χόλιγουντ.
Όμως, μην γελιόμαστε: παρά την καλλιτεχνική λογική που υπήρχε στον εν λόγω χώρο, αυτό που ο μέσος θεατής (βασικά, ο κάθε θεατής…) ήθελε να δει σε μια τέτοιου τύπου ταινία ήταν το σεξ. Όλα τα άλλα απλά τα ανεχόταν μέχρι να φτάσει η στιγμή που επιτέλους θα δει αυτό που περίμενε.

Και η μεγάλη ανακάλυψη του βίντεο του έδωσε επιτέλους τη δυνατότητα να περνάει «στο γρήγορο» όλο το υπόλοιπο αδιάφορο κομμάτι. Τα δεδομένα της βιομηχανίας άλλαξαν άρδην, οι ψευδαισθήσεις περί καλλιτεχνικών δημιουργιών κατέρρευσαν. Τα πάντα διαφοροποιήθηκαν.

Πλέον, η γενιά των millenials δεν μπορεί καν να φανταστεί εκείνη την πραγματικότητα. Μια ματιά άλλωστε στα στατιστικά των ιστοσελίδων με πορνό περιεχόμενο είναι αρκετή για να πείσει τους πάντες για την αλλαγή εποχής. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν χρήστες που μένουν για 15 και 20 λεπτά στις εν λόγω σελίδες ενώ ο μέσος όρος παραμονής σε άλλες κυμαίνεται ανάμεσα στα 3 και τα 6 λεπτά.
Υπάρχουν μέρες που η επισκεψιμότητα μιας τέτοιας σελίδας είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή στο Facebook και το Google ενώ χαρακτηριστικό του πόσο διαδεδομένη είναι η συγκεκριμένη συνήθεια είναι το γεγονός πως από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2013 καταγράφηκαν 300.000 απόπειρες σύνδεσης με ιστοσελίδες πορνό μέσα από το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας!

Η εποχή του ρομαντισμού στην βιομηχανία του πορνό, τότε που η συμμετοχή σε αυτή εμπεριείχε όνειρα για καριέρα στον κινηματογράφο, έχει περάσει για πάντα.

Κι αν σήμερα υπάρχουν ορισμένοι δημιουργοί που επιμένουν να κρατάνε ψηλά τη σημαία της καλλιτεχνικής πρότασης σε επίπεδο πορνό, όπως η φεμινίστρια σκηνοθέτιδα Έρικα Λαστ, το δεδομένο είναι πως στη συνείδηση του κόσμου τα πάντα μοιάζουν εντελώς διαφορετικά.
Είναι λίγο απλοϊκό, αλλά για όλα αυτά φταίει ένα κουμπάκι: αυτό του FF…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ