Η τεχνική του αυνανισμού πριν το σεξ: Γιατί το κάνουν;

Ο αυνανισμός πριν από τη σεξουαλική επαφή, ενώ μπορεί να είναι εν μέρει αποτελεσματικός  βραχυπρόθεσμα ή ευκαιριακά, μπορεί τελικά να επιδεινώσει, αντί να μετριάσει την πρόωρη εκσπερμάτωση, καθώς οι άντρες εσκεμμένα αγνοούν ή μειώνουν τις σεξουαλικές αισθήσεις που πρέπει να ελέγχουν, προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση. Επιπλέον, η κακή πρακτική αυνανισμού, δηλαδή μία αδιάλειπτη βιασύνη μέχρι την κορύφωση, μπορεί να εμποδίσει ακόμη παραπάνω την ανάπτυξη του μηχανισμού ελέγχου της εκσπερμάτισης.

Ο αυνανισμός πριν από τη σεξουαλική επαφή είναι μία από τις λεγόμενες συμπεριφορικές τεχνικές αυτοβοήθειας (self-technique) και χρησιμοποιείται από πολλούς νεότερους άντρες. Οι λόγοι που υποστηρίζουν στη θεωρία τη μέθοδο αυτή σχετίζονται με το γεγονός ότι, μετά τον αυνανισμό, ο άντρας θα μπορούσε να αυξήσει εν μέρει τον έλεγχο που ασκεί στην εκσπερμάτιση, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει τα σημάδια της αυξημένης σεξουαλικής διέγερσης και πώς να κρατήσει το επίπεδο της σεξουαλικής διέγερσης κάτω από την ένταση που πυροδοτεί το αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης. Επιπλέον, το πέος απευαισθητοποιείται για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καθυστέρηση της εκσπερμάτισης μετά την περίοδο ανάκτησης.

Εντούτοις, η αποτελεσματικότητα των συμπεριφορικών τεχνικών αυτοβοήθειας δεν υποστηρίζεται από τις ελεγχόμενες επιστημονικές μελέτες. Επιπλέον, η κλινική εμπειρία δείχνει ότι οι τυχόν βελτιώσεις που επιτυγχάνονται με αυτές τις τεχνικές, γενικώς, δεν διατηρούνται για πολύ καιρό.

Βιβλιογραφία:

  1. EAU Guidelines on ED and PE 2012.
  2. Revicki V et al. Health and Quality of Life Outcomes 2008; 6: 33.
  3. Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων Θεσσαλονίκη