Η ΝΔ, ο ανασχηματισμός, τα σκυλιά που γαβγίζουν και ο Κουβέλης που προχωρά

Τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του Αλέξη Τσίπρα, θεωρούν στη ΝΔ τη χθεσινή αναπλήρωση των κενών που είχαν δημιουργηθεί στην κυβέρνηση, μετά και τις παραιτήσεις Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το γεγονός πως ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύει ότι έκανε τη συγκεκριμένη κίνηση γιατί απλά σύρθηκε από τις εξελίξεις.

Μάλιστα, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο newpost.gr, επισήμαινε την απόφαση του κ. Τσίπρα να μην αντικαταστήσει κανέναν από τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παύλο Πολάκη, Νίκο Τόσκα κ.α. υπουργούς, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα ή κρίνονται ως ανεπαρκείς ακόμη και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ έπειτα και από αυτή την εξέλιξη αλλά κυρίως από την επιβράβευση με μια καρέκλα υφυπουργού, του Φώτη Κουβέλη, που δεν είχε ψηφίσει το Σταύρο Δήμα το 2014 και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές, εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει χάσει τελείως το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που διεκδικούσε κάποτε και άβουλος πλέον, αγωνιά να φθάσει μέχρι τη λήξη της θητείας του, χωρίς κανένα σχεδιασμό για τη χώρα.

«Αρκεί να δει κανείς τι έγινε με τον κ. Κουβέλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα έχει ενδιαφέρον η πολιτική συμβίωση με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Άμυνας. Όλο αυτό δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να πάει μέχρι τέλους, με όποιο κόστος και με την ίδια φθαρμένη ομάδα», τόνιζε ο συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, υπενθυμίζοντας την αγαπημένη φράση του κ. Τσίπρα: «Tα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά».

Η συγκεκριμένη φράση είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά, το Δεκέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πριν ανέβει στην εξουσία μετά το σκηνικό που στήθηκε για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Δήμας. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί διασκευασμένη και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε παλαιότερο τιτίβισμα του: τα σκυλιά είχαν δώσει τη θέση τους στις ύαινες.

Το καραβάνι που προχωρά…

Παρόλα αυτά, αν και είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του κινούνται με βάση αυτή τη λογική, δεν μπορεί κανείς να πει ότι διεκδικούν την πατρότητα της φράσης. Πρόκειται για μια γνωστή παροιμία, που υπάρχει σε πολλές γλώσσες, παρόλο που το σκηνικό που περιγράφει ταιριάζει όχι σε ευρωπαϊκή, αλλά σε αραβική χώρα. Εμφανίζεται κυρίως στη σοβιετική και γενικά την κομμουνιστική βιβλιογραφία, για να δηλωθεί ότι το κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να συνεχίσει την ιστορική αποστολή του ανεπηρέαστο από τις κριτικές των αντιπάλων του.

Το πιθανότερο όμως είναι, τα κυβερνητικά στελέχη να μην χρειάστηκε να φθάσουν μέχρι την πρώην ΕΣΣΔ για να την αντιγράψουν, μαζί με άλλες μεταφορές, επίθετα και καθεστωτικές πρακτικές. «Qentë le të lehin, karvani ynë shkon përpara». Στα αλβανικά. Ήταν η αγαπημένη φράση του Ενβέρ Χότζα, του αρχηγού του σταλινικού καθεστώτος που επέβαλε στη γειτονική χώρα την κομμουνιστική δικτατορία. Ο ίδιος τη χρησιμοποιούσε συνεχώς τόσο στο δημόσιο λόγο του όσο και στα γραπτά του για να απαντήσει στους επικριτές του από τη Δύση.

Οι νοσταλγοί του, ακόμη και σήμερα τη χρησιμοποιούν ως χαιρετισμό στη μνήμη του. Αρκεί μια ματιά στον διεθνή ιστότοπο του «Σταλινιστών – Ενβεριστών» ( www.ciml.250x.com ). Για να διατηρηθεί στην εξουσία ο Χότζα, βασίστηκε στη παρανοϊκή προπαγάνδα της εξωτερικής απειλής. Κατάφερε να πείσει τον αλβανικό λαό ότι απειλούνται από τις γειτονικές χώρες με εισβολή, πως ήταν ασφαλείς μόνο εντός των συνόρων του κράτους, ενός κράτους που είχε «πλήρη αυτάρκεια γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων, την ώρα που οι υπόλοιποι λαοί πέθαιναν από την πείνα».

Βεβαίως δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι δυνατή η σύγκριση της σταλινικής τακτικής του Χότζα, με τη ρητορική των κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, τι σχέση μπορεί να έχουν για παράδειγμα, η πρόσφατη αναφορά του κ. Τσίπρα από την Τρίπολη «η Ελλάδα δεν θα γυρίσει ξανά σε καθεστώς Siemens, Novartis, θαλασσοδανείων, και σκανδάλων, δεν θα γυρίσουμε ποτέ εκεί πίσω», η παλιότερη ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με φωτογραφία από βομβαρδισμένη γειτονιά της Συρίας και τη φράση «η Στουρνάρα στα Εξάρχεια στο μήνα απάνω που θα ‘χει αναλάβει ο Κυριάκος» ή η γνωστή παρότρυνση της Θεανώς Φωτίου, ότι οι Έλληνες μπορούν να ζήσουν μόνο με γεμιστά…

 

newpost