Η μεγαλύτερη προεκλογική περίοδος – Τα σχέδια του Μαξίμου και οι απαντήσεις στη ΝΔ

Είτε πέντε μήνες πριν τις εκλογές είτε ενάμιση χρόνο, που διαμηνύει ο πρωθυπουργός, η χώρα θα περάσει σίγουρα την μεγαλύτερη προεκλογική περίοδο από τη μεταπολίτευση και μετά. Τα σημάδια είναι ορατά με τους δυο κεντρικούς μονομάχους να έχουν επιδοθεί από τώρα σε έναν «αγώνα δρόμου» προσέλκυσης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Οι περιοδείες των Τσίπρα – Μητσοτάκη, το μπαράζ ανακοινώσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η σφοδρότητα με την οποία τα στελέχη των δυο πρώτων κομμάτων συγκρούονται στο δημόσιο διάλογο ή στα social media και οι καυγάδες για τις δημοσκοπήσεις,  έχουν βάλει τη χώρα σε έναν «προεκλογικό πυρετό» χωρίς τις κάλπες να είναι ακόμα ορατές.

Το σίγουρο είναι πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει με τους δυο πολιτικούς αρχηγούς να σχεδιάζουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Κεντρικό πρόσωπο για άλλη μια φορά για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που με το χθεσινό του άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ανέλυσε τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η προεκλογική καμπάνια του κόμματος:

– Καθαρή έξοδος από τα μνημόνια με αυξημένους βαθμούς ελευθερίας

– Ρύθμιση του χρέους

– Κοινωνικές πολιτικές

– Ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών με τη ΝΔ

Μπορεί τα περιφερειακά συνέδρια για τον ΣΥΡΙΖΑ να τελείωσαν, ωστόσο τα στελέχη της Κουμουνδούρου, οι βουλευτές του κόμματος και ο Αλέξης Τσίπρας, όπου κριθεί αναγκαίο, δεν θα σταματήσουν τις περιοδείες στην περιφέρεια επικοινωνώντας την αλλαγή που έρχεται από τις 20 Αυγούστου και μετά.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού θα γίνουν ακόμα πιο συχνές και χαρακτηριστικό είναι πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεώρησαν πως η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να αναμετρηθεί για άλλη μια φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρούν πως το Κοινοβούλιο αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον πρωθυπουργό σε μια διαδικασία όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Υποστηρικτικά  στην καμπάνια που έχει ήδη ξεκινήσει για την Ηρώδου Αττικού λειτουργούν όλη την τελευταία περίοδο τα σποτ που αναδεικνύουν το κοινωνικό έργο της κυβέρνησης δίνοντας τις απαραίτητες υποσχετικές για το μέλλον. Στόχος του επιτελείου του Μαξίμου είναι να απευθυνθεί και στα αριστερά του, εκτιμώντας πως η χαμηλή δυναμική των ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας και ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίνει περιθώρια διείσδυσης σε ένα κομμάτι του ριζοσπαστικού κοινού.

Το κλίμα με τη ΝΔ αναμένεται να πολωθεί ακόμα πιο πολύ με την κυβέρνηση να στοχεύει στα θέματα της διαφθοράς και ταύτισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με κύκλο επιχειρηματιών. Τα δάνεια των κομμάτων θα είναι το επόμενο «χαρτί» του Μαξίμου σε μια προσπάθεια να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» με το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Για την «πολύφερνη νύφη» της κεντροαριστεράς οι κρούσεις αναμένεται να είναι συνεχείς με όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να καλούν το Κίνημα Αλλαγής να προχωρήσει στην απαγκίστρωση του από το «άρμα» της ΝΔ. Η σπουδή της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει εκλογές λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα που έκανε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση θεωρήθηκε μια αναμενόμενη κίνηση σε μια προσπάθειά της να αναδειχθεί κεντρικός «παίχτης».

Από το καλοκαίρι και μετά θα βγει μπροστά η νέα ηγετική ομάδα του Μαξίμου την οποία θα ορίσει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες για τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, με ένα μεγάλο εκλογικό ανασχηματισμό. Με δομικές αλλαγές, πιθανότατα μετά τη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να σηματοδοτήσει τη «νέα σελίδα» που μπαίνει η χώρα, αλλά και η κυβέρνηση.

newpost