Η Ιταλία καίει την Ελλάδα – «Φωτιά» έχουν πάρει τα ελληνικά ομόλογα –

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία βάζουν και πάλι «φωτιά» στην οικονομία της Ευρώπης, με τα ομόλογα να κινούνται ανοδικά και τις εύθραυστες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική να την πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά. Σε αυτό συμβάλει και η παγκόσμια αναταραχή και ιδίως οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις τιμές των καυσίμων.

Ειδικά στα ομόλογα σημειώνεται μια σημαντική επιδείνωση με τα ελληνικά ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις μεταξύ 4,59% με 5,22% από 10 έως 25 χρόνια. Σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώνονται και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης λόγω Ιταλίας με το 10ετές ιταλικό 2,41% από 1,96% πριν λίγες ημέρες και το Πορτογαλικό στο 2% από 1,68% πριν λίγες ημέρες.

Στα ομόλογα είναι αληθές ρόλο διαδραματίζουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 10ετές Ιταλικό ομόλογο εκτινάχθηκε στο 2,41%, ενώ επιδείνωση σημειώνεται και στην Πορτογαλία, Ισπανία…εύλογα και τα ελληνικά ομόλογα θα ακολουθούσαν.

Το παράδοξο είναι ότι η επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα είναι αξιοσημείωτα μεγάλη σε σχέση με τις άλλες αγορές. Από την άλλη ωστόσο είναι κάτι αναμενόμενο.  Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις αγορές κλείνουν την πόρτα της Ελλάδος στα σχέδια για έκδοση νέου ομόλογου ή για νέο swap.

Υπό αυτές τις τιμές και αποδόσεις είναι αδύνατο η Ελλάδα να βγει στις αγορές να δανειστεί. Ωστόσο η Ελλάδα είναι emerging market δηλαδή αναδυόμενη αγορά που σημαίνει ότι επηρεάζεται και από την μεγάλη ένταση που επικρατεί στις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει ευρώ αλλά υπάρχουν επενδυτές που πουλάνε αναδυόμενες αγορές – εξού και οι πιέσεις σε pesos Αργεντινής και λίρας Τουρκίας – στηρίζοντας το δολάριο. Όμως η Ελλάδα πέραν από την Ιταλία, πέραν από τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές, πέραν από την άνοδο των αμερικανικών ομολόγων στο 3,07% το 10ετές… έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο κίνδυνο.

Το ΔΝΤ εάν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα είναι βασικό σενάριο μια τέτοια εξέλιξη οι αγορές θα επανατιμολογήσουν τον ελληνικό κίνδυνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα risk premium επί των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα 0,30% δικαιολογείται χωρίς το ΔΝΤ. Δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα χωρίς τον κίνδυνο αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσαν να ήταν 4,30% και είναι 4,60% περίπου.

Λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI στις 31 Μαΐου έχουν αναθεωρηθεί οι αρχικές εκτιμήσεις για 40 εκατ. και φθάνουν πλέον τα 110 με 120 εκατ. οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν με βάση την αναδιάρθρωση των δεικτών. Θα υπάρχουν εκροές και εισροές με την πλάστιγγα να γέρνει προς τις εκροές.

Χωρίς ουσιώδες ενδιαφέρον εκτυλίχθηκε το road show της Morgan Stanley, η συμμετοχή ήταν οριακά αυξημένη σε σχέση με το road show που πραγματοποιήθηκε πριν 1,5 μήνα. Ωστόσο και με βάση την κατάσταση της αγοράς, οι επενδυτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί για τις τράπεζες και την πορεία της Ελλάδος.

pentapostagma