Η Ευρώπη επέβαλε εμπάργκο όπλων και κυρώσεις στον Ερντογάν -«Στάχτη στα μάτια» ρίχνει ο Τραμπ

H ΕΕ κατάφερε χθες μετά βασάνων και κόπων να συμφωνήσει σ’ έναν τρόπο αντίδρασης έναντι της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών μελών της να υπόσχονται ότι θα αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα, αλλά να μην επιβάλουν πλήρες πανευρωπαϊκό εμπάργκο.

Παράλληλα καταδίκασαν τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Συρία και τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητές της ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Χρειάστηκε, όμως, προηγουμένως να αρθούν οι ενστάσεις της Βρετανίας, που επιζητούσε μια ηπιότερη διατύπωση στο τελικό ανακοινωθέν προς απογοήτευση της απερχόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και του διαδόχου της, Χοσέπ Μπορέλ.

Όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ υποστήριξαν μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Στεφ Μπλοκ να επισημαίνει ότι «το ανακοινωθέν θα είναι άχρηστο χωρίς καταδίκη». Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξεπλάγησαν που το συχνά διαιρεμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε μια κάποια κοινή γραμμή και συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη «δεσμεύονται σε ισχυρές εθνικές θέσεις έναντι της πολιτικής εξαγωγών όπλων στην Τουρκία». Ο ΥΠ ΕΞ της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο επεσήμανε ότι «αφήσαμε στα κράτη μέλη τη δέσμευση να το κάνουν γιατί δεν μπορεί να γίνει [πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων] με άμεση ισχύ».
iefimerida