Εσωκομματική «ανησυχία» στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους πλειστηριασμούς – Κείμενο «παραπόνων» ετοιμάζουν οι «53+»

Κινητοποίηση προκάλεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα επεισόδια στο Ειρηνοδικείο εκτιμώντας πως  η αξιωματική αντιπολίτευση θα εκμεταλλευτεί  τις «άγριες»  εικόνες  με τα ΜΑΤ  και  θα επιχειρήσει να αναδείξει το ζήτημα των πλειστηριασμών προς όφελός της. Την ίδια στιγμή «μουρμούρα» υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Φίλη να ζητά στη χθεσινή συνεδρίαση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Σταύρο Κοντονή να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της «λαϊκής κατοικίας».

Αγωνία υπάρχει στην Ηρώδου Αττικού  για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία από εδώ και πέρα, καθώς η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη και οι δεσμεύσεις που υπάρχουν έναντι των εταίρων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών.  Για αυτό το λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν δόθηκαν απαντήσεις στον Νίκο Φίλη σχετικά με τις προθέσεις του Μαξίμου για τις κατοικίες που παραμένουν απροστάτευτες. Επιστρατεύτηκε, όμως το «βαρύ πυροβολικό» προκειμένου ακόμα και με δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  η κυβέρνηση να καθησυχάσει και να δεσμευτεί πως «η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί με βάση τους νόμους Κατσέλη – Σταθάκη».

Οι  νέοι πλειστηριασμοί που θα πραγματοποιηθούν κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμοι για τοπίο και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην κοινωνία με την κυβέρνηση να θέλει να προτάξει πως στο στόχαστρό της βρίσκονται μόνο οι «στρατηγικοί» και εύποροι κακοπληρωτές.
Σε πολιτικό επίπεδο  ανησυχία προκάλεσε το γεγονός πως πρώην στελέχη της Κουμουνδούρου  και νυν της ΛΑΕ  βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των κινητοποιήσεων για τους  πλειστηριασμούς  δραστηριοποιώντας και «σηκώνοντας από τον καναπέ»  ένα μεγάλο μέρος από το αριστερό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ που τον είχε στηρίξει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αντιδρούν και οι «53+»

Τα «μαχαίρια τους ακονίζουν», όμως και στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr είναι ήδη υπό διαμόρφωση ένα κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα ζητήματα – «αγκάθια», τα οποία θεωρούν πως το Μαξίμου πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο «δρόμο εξόδου από τα μνημόνια».

Αιχμή αποτελεί και για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης το ζήτημα των πλειστηριασμών ζητώντας με τη σειρά τους δεσμευτική  νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην κινδυνεύσουν μικρές κατοικίες. «Με την τωρινή εικόνα αδικούμε, όμως αδικεί και εμάς» τόνιζε κορυφαίο στέλεχος  της τάσης στο newpost.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες τα «παράπονα» έχουν μεταφερθεί και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα μέλη των «53+».

Οι  «53+» προετοιμάζονται  για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Πληροφορίες αναφέρουν πως  στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι και δεν αποκλείεται να γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι «53+» αναμένεται  να ζητήσουν  μέσω ενός κειμένου συμβολής:

  • Αλλαγές στο ασφαλιστικό στην κατεύθυνση  άρσης των αδικιών που έχουν υποστεί οι ελεύθεροι  επαγγελματίες.
  • Ρυθμίσεις στον ΕΝΦΙΑ προς την κατεύθυνση της επιβάρυνσης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Αποτροπή συμφωνιών «τύπου Σαουδικής Αραβίας» που είναι ενάντια στο ανθρωπιστικό δίκαιο. (Τα στελέχη της τάσης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Νίκο Φίλη όλες τις τελευταίες ημέρες).
  • Να προσδιοριστεί ο χαρακτήρας εξόδου από τα μνημόνια με την παραμετροποίηση των μέτρων για το χρέος.
  • Αποσυμφόρηση των νησιών με κύρια μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Για το ζήτημα του προσφυγικού η ίδια πηγή που μίλησε στο newpost.gr  εξηγούσε τις διαφωνίες που εξακολουθούν να εκφράζουν για τις επιλογές του Γιάννη Μουζάλα, θεωρώντας επιβεβλημένη την «αλλαγή σελίδας» στο χαρτοφυλάκιο  στον επόμενο ανασχηματισμό.