Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό στο υπουργικό Συμβούλιο

«Το σημαντικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην χάνουμε την στοχοπροσήλωσή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τη τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μην εφησυχάζετε!

Μίλησε για έναν κοινό κοινωνικό και πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. «Έχουμε πίστη στις δυνάμεις του ελληνικού λαού. Αυτές είναι οι βασικές συντεταγμένες των στόχων μας. Σε πείσμα κάποιων είμαστε κοντά στο να υλοποιήσουμε τους στόχους. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι τα πιο κρίσιμα. Να μην εφησυχάζουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για περίπλοκη συγκυρία, στην οποία πρέπει «να διαχειριστούμε τα πάντα με τρόπο εθνικά υπεύθυνο και σοβαρό». Είμαστε στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη θέση της διακυβέρνησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ορόσημο ο Αύγουστος

«Επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο το βασικό ορόσημο για μας είναι ο Αύγουστος σε λίγους μήνες από σήμερα. Η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία το τέλος των προγραμμάτων.

Τομή στην σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας», συμπλήρωσε. Και ζήτησε «να εργαστούμε σκληρά με απόλυτη αίσθηση του ιστορικού καθήκοντος. Έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα. Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε χωρίς καθυστερήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. Δεν συσσωρεύει ελλείμματα. Επιτυγχάνουμε δημοσιονομική υπεραπόδοση. Περνάμε στην εποχή της ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη ούτε δεδομένη ήταν ούτε προφανές ότι θα συμβεί. Για να κλείσουμε οριστικά τον φαύλο κύκλο της επιτροπείας και της τραγωδίας που έζησε ο λαός δουλέψαμε σκληρά.

Αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας έναντι του συνόλου της διεθνούς κοινότητας. Δημιουργήσαμε τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες για να σπάσουμε το ταμπού και την μονοκαλλιέργεια της λιτότητας. Τώρα στο τραπέζι είναι η ατζέντα της ανάπτυξης.

Εκλογές το ’19

Μετά από αρκετά χρόνια εξασφαλίσαμε μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κυβερνητικής ηρεμίας. Θα επαναλάβω ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει στην λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της το φθινόπωρο του 2019. Ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019. Οι ευρωεκλογές θα διαψεύσουν παταγωδώς όσους έχουν σπεύσει να δημιουργήσουν συσχετισμούς μέσα από αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπήσεις. Τώρα, στην μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. παλέψαμε έντονα και με τις αδυναμίες μας αλλά το αποτέλεσμά της δεν το κρύψαμε από τον λαό».

Περήφανος Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι μετά από τρία χρόνια είναι περήφανος γιατί με μια σειρά παρεμβάσεων που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα υλοποιούνταν σε καιρό μνημονίων προστατεύθηκαν οι ασθενέστεροι. Απαρίθμησε τις τομές που έγιναν όπως την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις ρυθμίσεις οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, την αποκατάσταση πολλών αδικιών της περασμένης πενταετίας. Για μας βασικός δείκτης της ανάκαμψης, είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι ο ρυθμός που τρέχει η οικονομία αλλά οι συνθήκες ζωής για την ελληνική κοινωνία.

Αναφερόμενος στους δείκτες της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στην μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες αλλά είπε ότι πρέπει να δουλέψουμε για να μειωθεί περισσότερο.  Αυτό θα γίνει είπε με την προσέλκυση επενδύσεων και θα αποτυπωθεί πιο καλά τα επόμενα χρόνια.  Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, είπε, ανακοινώθηκαν τρεις νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι τρίτη προϋπόθεση για την μείωση της ανεργίας είναι η σταθερή η μόνιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος και η δημιουργία του λεγόμενου χρηματοδοτικού μαξιλαριού. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια σε αυτό τον τομέα, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πιστεύει πως τώρα είναι η ώρα όχι για εφησυχασμό αλλά για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να περάσουμε τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου. Αυτά είναι και τα πιο κουραστικά. Η επιβράβευση που θα είναι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι μεγάλη.

Γνωρίζετε, είπε, ότι είμαστε σε εντατικές συζητήσεις με τους θεσμούς για το μεταμνημονιακό πλαίσιο. Πρώτο είναι το αναπτυξιακό πλάνο. Σκοπεύουμε μέσα στις επόμενες ημέρες να ολοκληρώσουμε την επεξεργασία του και να το αποστείλουμε στους θεσμούς. Είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα. Βασική κατεύθυνσή του είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η ενίσχυση των επενδύσεων, η ενίσχυση της τεχνολογίας, πιο φιλικό περιβάλλον και η μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων αλλά και η προστασία τους.

Τελειωμένη υπόθεση η προληπτική γραμμή

Η σύνταξη του σχεδίου δεν γίνεται γιατί μας το ζήτησαν οι δανειστές, είπε. Από τα όσα έχουμε αντλήσει από τα περιφερειακά συμβούλια μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα τέτοιας εμβέλειας αναπτυξιακό σχέδιο για την χώρα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι το δεύτερο θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι το πλαίσιο εποπτείας της οικονομίας μετά το πρόγραμμα. Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να κρατήσουν ζωντανή είναι τελειωμένη υπόθεση. Κάποιοι μπορεί να κάνουν προσπάθειες να την αναστήσουν για ιδιοτελείς σκοπούς. Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε έιναι οι λεπτομέρειες μια καθαρής εξόδου που δεν θα συνοδεύεται από νεο μνημόνιο. τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι.

Δεν θα ανεχτώ καθυστερήσεις!

Το τρίτο, είναι αυτό που έχει να κάνει με την ρύθμιση του χρέους. Οι τεχνικές συζητήσεις, συνεχίζονται με βάση τις αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί. Στόχος είναι να γεφυρωθούν οι διαφορετικές εκτιμήσεις των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα. Οφείλω να σας προειδοποιήσω ότι βασική και κύρια προϋπόθεση για αίσια έκβαση είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της 4ης αξιολόγησης.  Τώρα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Αναμένω όλες και όλοι να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης γιατί τώρα κρίνεται το έργο όλων. Θα σας θυμίσω ότι δεν θα υπάρξει νέα αξιολόγηση. Οι εκκρεμότητες δεν θα μετατεθούν στο μέλλον. Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις κωλυσιεργίες και τεχνικά εμπόδια. Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Σε αυτές τις 80 μέρες θέλω να δώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

newsit