Εκλογές 2019: Πότε πήρε την απόφαση για κάλπες τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας

Όταν το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στην Ταβέρνα «Στο λιμανάκι του Κερατσινίου» οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό τι θα κάνει εάν χάσει στις ευρωεκλογές με μεγάλο ποσοστό εκείνος απάντησε: «Αν ένας πρωθυπουργός χάσει με 7 μονάδες στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να πει ότι δεν τρέχει τίποτα. Γιατί αυτό είναι δημοκρατία. Ό,τι πει ο λαός».

Η απάντηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν και στο κυβερνών κόμμα ότι η διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να έφτανε και τις 7 μονάδες αν και ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι το σενάριο αυτό ήταν ένα ακραίο σενάριο και θα έπρεπε να γίνει κάτι δραματικό για να φτάσουν τα δυο κόμματα σε αυτή την διαφορά.

Έτσι όταν χθες το βράδυ άρχισαν να φτάνουν στην Κουμουνδούρου τα πρώτα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα τα οποία έδειχναν ότι ώρα με την ώρα η διαφορά μεγάλωνε οι δημοσιογράφοι ήταν σχεδόν σίγουροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πήγαινε σε εκλογές.

Το πρώτο σοκ και η σύσκεψη

Γύρω στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έφτασε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου συνοδευόμενος από την σύζυγο του Μπέτυ Μπαζιάνα και ζήτησε να γίνει μια σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας με στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν το πως θα διαχειρίζονταν το όλο θέμα.

Από τους πρώτους που έφτασαν στον 6ο όροφο των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ποιοι διαφώνησαν με τις εκλογές τον Ιούνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός τους είπε ότι «κάτω από αυτές τις εξελίξεις η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο Δημήτρης Βίτσας είχαν την άποψη ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν κανονικά το φθινόπωρο, αφού έτσι και αλλιώς το διάστημα μέχρι τις κανονικές εκλογές είναι ιδιαίτερα μικρό.

«Δεν πορεύτηκα με στρατηγήματα, ποτέ δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης», τους είπε ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ήταν η μοναδική λύση.

newsit