Δικογραφία Novartis: Τι καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για τρεις πρώην υπουργούς

Συγκεκριμένες καταγγελίες για παράγοντες του υπουργείου Υγείας και τις παράνομες δοσοληψίες τους με την Novartis, περιέχονται στις δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis κατέθεσαν με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης, Ιωάννης Αναστασίου και Αικατερίνη Κελέση».

Κατά την ένορκη κατάθεσή του ο «Μάξιμος Σαράφης»  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 2008 επι υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας, CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα, έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

«Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ»

Παράλληλα υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συγκεκριμένες υπηρεσίες που ουδέποτε έγιναν.

Αναφερόμενος στον τότε αντιπρόεδρο της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ο «Μάξιμος Σαράφης» τονίζει ότι «ο Κ. Φρουζής επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας, ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας. Η εξυπηρέτηση αυτή, πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως π.χ. το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης, επι υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Novartis και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Novartis  την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της».

Ο ίδιος μάρτυρας καταθέτει ότι «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο HIV.«Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι», συνεχίζει ο μάρτυρας, κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας “το Βήμα” το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης  ο τότε υπουργός Υγείας εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

Σε νέα του κατάθεση (15 Ιανουαρίου) προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι υπουργός Υγείας και υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis «είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails». Και ισχυρίζεται ότι «από την στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης. Χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011 οπότε τιμολογήθηκε το GILENYA και το TASIGNA 150. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη.

Ο μάρτυρας προσθέτει ότι για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων δύο δημοσιογράφοι.
Σε άλλο σημείο της ίδιας κατάθεσης ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο δεύτερος υπουργός Υγείας δωροδοκήθηκε και για φάρμακο για την ώχρα κηλίδα. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο τότε υπουργός έλαβε 70.000 ευρώ για έγκριση συγκεκριμένου φαρμάκου μέσω τεσσάρων διαφημιστικών εταιρειών.

Από την πλευρά της η τρίτη προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση που έδωσε εννέα συνολικά καταθέσεις με την τελευταία να προσδιορίζεται στο απόγευμα της 4ης Φεβρουαρίου (μετά το τέλος του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό), αναφέρεται σύμφωνα με πληροφορίες στον πρώην υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, τον τότε διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό και τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η μάρτυρας κατέθεσε πως τη μνημονιακή περίοδο η Novartis είχε προνομιακή σχέση για την αποπληρωμή των οφειλόμενων από το κράτος στο τομέα του φάρμακου. Μάλιστα αναφέρει πως ο Άδωνης Γεωργιάδης έλαβε 2 εκατ. ευρώ, τηn περίοδο που το κράτος πλήρωσε στην ελβετική εταιρία  65 εκατ. ευρώ οφειλές. Καταγγέλλει ακόμα πως στις αρχές του 2014, ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον ισχυρό άντρα της Novartis Κ. Φρουζή εμπιστευτικά στοιχεία για τη πολιτική του υπουργείου Υγείας στο τομέα του φαρμάκου όπως η φαρμακευτική δαπάνη και το claw back.

Καταγγέλλει επίσης πως τη περίοδο μεταξύ 2011-2013, ο Κ. Φρουζής μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, έπαιρναν διπλάσια ποσότητα φαρμάκων από τη μητρική της εταιρίας στην Ελβετία, ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε τα μισά με τη δικαιολογία πως δεν είχε κάνει τόσο μεγάλη παραγγελία και τα υπόλοιπα πήγαιναν σε ιδιωτικές αποθήκες προκειμένου να εξαχθούν στη συνέχεια σε τρίτες χώρες.

Πάντως, η ίδια μάρτυρας σε έτερο σημείο της κατάθεσής της αναφέρει πως ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος έλαβε μίζα της τάξης των 600.000 ευρώ. Μάλιστα σε μια άλλη αποστροφή του λόγου της καταθέτει πως το στέλεχος της Novartis που είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πριν από κάποιους μήνες, το έκανε γιατί φοβόταν πως θα γινόταν ο ίδιος το εξιλαστήριο θύμα της υπόθεσης.

Η μάρτυρας  αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σημείωσε ότι «περί τα μέσα του έτους 2013, ο Φρουζής (σ.σ. η πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Ελλάς) συναντήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, με τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσοναιτ, τύπου τρόλευ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μώβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά»

Σε επόμενη κατάθεσή της στις 11 Δεκεμβρίου του 2017 η ίδια μάρτυρας προσέθεσε ότι «το ποσό που δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στα πλαίσια του σχεδόν Harvard, αποσκοπούσε να εξασφαλίσει την εύνοια του πρωθυπουργού υπέρ των εμπορικών σκοπών της Novartis. Με το σχέδιο αυτό η Novartis δέσμευσε δια της καταβολής χρημάτων- δώρων τους 1. Αντώνη Σαμαρά 2. Ιωάννη Στουρνάρα 3. Αδωνι Γεωργιάδη 4. Διοικητή του ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας. Διαρκής πολιτική της Novartis ήταν η επιδίωξη απόκτησης επιρροής δια καταβολής δώρων στους εκάστοτε συμμετέχοντες στα κέντρα λήψης αποφάσεων στον χώρο της Υγείας. Χαρακτηριστικά στο αμφιθέατρο της Novartis Ελλάς το έτος 2013 η 2014 ο Φρουζής απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο ΔΣ της εταιρείας είχε πει ότι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Novartis και οτι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την Novartis».

Στην κατάθεσή της στις 28 Ιανουαρίου, η μάρτυρας είπε για τον Αντώνη Σαμαρά:

«Ερώτηση: Στην από 1-12-2017 ένορκη κατάθεσή σας, αναφέρατε ότι περί τα μέσα του έτους 2013 ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας μαζί του μια μαύρη βαλίτσα γεμάτη με δεσμίδες χαρτονομισμάτων τα οποία παρέδωσε στον τότε πρωθυπουργό. Πώς κανονίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση και πω γνωρίζετε ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στον Αντώνη Σαμαρά;

Απάντηση: Μια εβδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτριο Πτωχό, με τον οποίον είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως, μέσω της γραμματέως του γραφείου του Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες (14:00-15:00). Ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία, ο Φρουζής, ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με αυτοκίνητο (αν θυμάμαι καλά μάρκας ΒΜW, χρώματος μαύρου) και για το λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του. Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση Αττικής, έχοντας τοποθετήσει τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει, στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου, και ενώ μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου μιας ώρας, ενημέρωσε την γραμματεία του γραφείου του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι επίκειται άμεσα άφιξή του εκεί, ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου.

Παράλληλα, ανέφερε σχετικά με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά ότι «ο κ. Φρούζης είχε συνάντηση την 26/9/2013 με τον Δημήτρη Πτωχό, στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο γραφείο του τελευταίου (πρώην πρωθυπουργού), καθώς επίσης και την 18/10/2013 είχε δεύτερη συνάντηση με τον Δημήτρη Πτωχό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Την 21/10/2014 ο Φρούζης είχε συνάντηση με τον Παπασταύρου, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Την 3/4/2014 είχε συνάντηση στον 1ο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και την 14/4/2014 στην Λ. Αθηνών 110, 5ος όροφος με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, είχε μάλιστα και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου…».

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση στη δικογραφία υπάρχουν  στοιχεία που αμφισβητούνται έντονα. Χαρακτηριστικό προς αυτή τη κατεύθυνση είναι το απόσπασμα που αφορά στον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Σε αυτό, ο μάρτυρας ισχυρίζεται ότι κατόπιν πιέσεων «τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπεύθυνους της εταιρείας ότι το ποσό αυτό παρέλαβε ο Σαλμάς. Πλην, όμως, στη συνέχεια η εταιρεία δεν ήταν ευχαριστημένη με τις μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του Μάριου Σαλμά» και έτσι επιχείρησε να τον παρακάμψει.

ΔΕΙΤΕ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

newpost