Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Στις 16 Μαρτίου ο 62ος γύρος

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Στις 16 Μαρτίου ο 62ος γύρος

Επίσημη είναι, πλέον, η ημερομηνία διεξαγωγής του 62ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών με την Τουρκία, που θα γίνει στην Αθήνα.

Λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας πως ο νέος γύρος των διερευνητικών θα γίνει στις 16 Μαρτίου. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την επόμενη ημέρα, στις 17 Μαρτίου, θα γίνουν διαβουλεύσεις σε κατώτερο επίπεδο με τον Υπηρεσιακό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη να έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη κ. Sedat Onal.

Ύστερα από πέντε χρόνια, Ελλάδα και Τουρκία έκατσαν ξανά στο ίδιο τραπέζι στις 25 Ιανουαρίου 2021, σε μία συνάντηση που ήταν περισσότερο αναγνωριστική και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στην συνέχεια έδωσαν ραντεβού στην Αθήνα, στις αρχές του Μαρτίου, χωρίς όμως να έχει αποφασιστεί η ημερομηνία.

Η Άγκυρα παρόλο που προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες, δηλώνοντας πως η Αθήνα δεν είχε δώσει ημερομηνία, τώρα αλλάζει στάση και απαντά ότι είναι έτοιμη να καθίσει ξανά στο τραπέζι του διαλόγου.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά  είναι ότι η Τουρκία -παρά το γεγονός ότι είναι ενοχλημένη από την αλλαγή πλεύσης του Καΐρου που επαναπροκήρυξε το οικόπεδο 18, που πλέον θα περιοριστεί μόνο στα όρια της αιγυπτιακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας- έσπευσε να απαντήσει στις ημερομηνίες που είχε προτείνει η Αθήνα, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, στην οποία το αντικείμενο είναι η συνολική στάση της Τουρκίας. Προκειμένου να μην ανοίξει η συζήτηση για το… κεφάλαιο “κυρώσεις” και να αποφύγει τις όποιες αντιδράσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων, η γειτονική χώρα απάντησε τελικά με καθυστέρηση στις ημερομηνίες, που της είχε απευθύνει η Αθήνα για τον νέο κύκλο των διερευνητικών.

 

 

To άρθρο Διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας: Στις 16 Μαρτίου ο 62ος γύρος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .