Γ. Μπέζος: «Το θέμα με τα Σκόπια πρέπει να τελειώσει»

στον ΣΤΑΥΡΟ ΖΑΓΚΑΝΑ

Ο αντισυμβατικός Γιάννης Μπέζος! Αφοπλιστικά ειλικρινής, ετοιμόλογος, ευγενικός, σχολαστικός και χιουμορίστας, υπέροχος σύζυγος, μπαμπάς, αλλά και άψογος επαγγελματίας. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, τραγουδιστής. Πολίτης. Στις σπάνιες συνεντεύξεις του διακρίνεις μια ιδιαίτερη αυστηρότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα πεπραγμένα του πολιτισμού και της πολιτικής. Μιλώντας στην «ΜΠΑΜ», ο sir του ελληνικού θεάτρου απέδωσε τα γεγονότα των ημερών με τον στοχασμό ενός φιλόσοφου και ιδιαίτερα με το σοβαρό θέμα της Μακεδονίας. «Νομίζω ότι πρέπει να τελειώνει το θέμα με τα Σκόπια και την ονομασία. Δεν έχω άποψη για τη συμφωνία, όπως νομίζω η πλειοψηφία των Ελλήνων. Όμως, είναι σαφές πως όταν κάνεις μια διαπραγμάτευση, είναι αυτονόητο ότι θα κερδίσεις κάποια πράγματα, αλλά θα χάσεις και κάποια άλλα. Αλλιώς δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση» σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος και συνεχίζει: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να κερδίσει η χώρα μας είναι η εμπιστοσύνη. Και κυρίως να μη φοβόμαστε τους άλλους. Αυτό δείχνει συμπλεγματική συμπεριφορά. Ξέρετε και είναι γνωστό ότι δεν συμφωνώ σε πάρα πολλά με όσα κάνει αυτή η κυβέρνηση, αλλά, εδώ που φτάσαμε, θεωρώ ότι η συμφωνία πρέπει να τελειώσει και το θέμα να λυθεί».

Το καλοκαιρινό του πρόγραμμα, για πρώτη χρονιά στις δεκαετίες της καλλιτεχνικής του καριέρας, όπως ισχυρίζεται, δεν είναι τόσο φορτωμένο. Στην πραγματικότητα προκαλεί έκπληξη το ότι ετοιμάζεται για δύο τηλεοπτικές σειρές φρέσκες και πολυσυζητημένες! «Το καλοκαιρινό μου πρόγραμμα δεν θα το έλεγα και πολύ βαρύ για φέτος. Βλέπετε, περιλαμβάνει μόνο κάποιες τηλεοπτικές υποχρεώσεις και τίποτα άλλο. Η πρώτη υποχρέωση είναι ότι ετοιμάζουμε μια αξιόλογη σειρά στην ΕΤ2. Πρόκειται για το πολύ γνωστό μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη “Η ζωή εν τάφω” σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά. Θα είναι μια σειρά εποχής 16 επεισοδίων. Εγώ θα έχω συμμετοχή στα 12 από αυτά τα επεισόδια. Η δεύτερη καλοκαιρινή μου υποχρέωση είναι μια σειρά που ετοιμάζω για τον ΑΝΤ1 με τον Φάνη Μουρατίδη σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Μορφονιού».

Τίτλος για το δεύτερο σίριαλ δεν έχει βρεθεί ακόμη, αλλά δεν έχει καμία αγωνία. Έχει τεράστια εμπιστοσύνη στον επί χρόνια συνεργάτη του Ανδρέα Μορφονιό, με τον οποίο αποτελούν ένα πετυχημένο κι αχώριστο δίδυμο. «Πρόκειται για ένα ισπανικό κόνσεπτ το οποίο μεταφέρουμε στα ελληνικά. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, κυρίως κωμική σειρά» αποκάλυψε ο Γιάννης Μπέζος, που φαντάζει σαν ένας εργασιομανής που δεν κάνει ποτέ διακοπές! «Α, δεν έχει τέτοια! Κάνω κάθε χρόνο διακοπές. Παρά τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις που είχα κατά καιρούς, πάντα έβρισκα ένα κενό, καμιά δεκαπενταριά μέρες για να κάνω διακοπές. Είναι ένα διάστημα αρκετό για να με βοηθήσει να ξεκουραστώ» είπε με ενθουσιασμό!

Τον χειμώνα ετοιμάζεται για μια δυνατή παράσταση, όπου, εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, θα υπογράφει και τη σκηνοθεσία. «Θα βρίσκομαι στο Θέατρο Προσκήνιο με το έργο των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου “Υπάρχει και φιλότιμο”. Η πρεμιέρα αναμένεται να γίνει στις 5 Οκτωβρίου και τον θίασο αποτελούν οι Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Τάσος Κωστής, Χρήστος Γιάνναρης, Ντίνος Σπυρόπουλος, Νίκος Απέργης, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Θανάσης Ισιδώρου, Εύη Δαέλη, Ελένη Καραδάκη».

Η συζήτηση με τον Γιάννη Μπέζο είναι απολαυστική. Είναι σαν να ξέρει από πριν τις ερωτήσεις, τόσο άμεσος είναι. Δεν λείπουν και τα γέλια. Είναι πραγματικά μοναδικός. Μέχρι που η κουβέντα φτάνει στην κόρη του, την Ηρώ, που ακολουθεί τα καλλιτεχνικά βήματα των γονιών της. Είναι συμβατικός μπαμπάς; Έχει καρδιοχτύπια για το μέλλον και τις καλλιτεχνικές και προσωπικές επιλογές της; Τον συμβουλεύεται; «Όχι, δεν έχω καθόλου άγχος για τις επιλογές της, αν αυτό με ρωτάτε. Δεν προβληματίζομαι για το αν αυτό που επιλέξει να κάνει θα είναι κάτι της προκοπής ή μια ανοησία. Και ξέρετε γιατί δεν έχω άγχος; Γιατί δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα. Ούτως ή άλλως, είναι αρκετά χρόνια στη δουλειά και ξέρω πού βαδίζει» είπε με σιγουριά ο ηθοποιός. Και συνέχισε: «Δεν είμαι αυστηρός. Είμαι ένας φυσιολογικός πατέρας».

Πώς θα του φαινόταν αν της έκανε πρόταση να παίξουν μαζί και εκείνη αρνιόταν; «Μας έχει συμβεί αυτό. Το θεωρώ αυτονόητο. Ξέρετε, η δουλειά μας είναι περίεργη. Το εξέλαβα ως μια φυσιολογική απόφαση».

Τέλος, ο Γιάννης Μπέζος φρόντισε να μας… καθησυχάσει με την απάντησή του στην ερώτηση αν έχει βάλει μια ημερομηνία-ορόσημο για το μέχρι πότε θα τον βλέπουμε είτε στην τηλεόραση είτε στο θέατρο. «Όχι, δεν έχω βάλει και να σας πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί και ποτέ. Θα με βλέπετε όσο αντέχω βιολογικά και πνευματικά»!

Η συνέντευξη του Γιάννη Μπέζου όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΜΠΑΜ: