Γιατί δεν πρέπει να κάνουμε σεξ με τους πρώην;

Η σεξουαλική επαφή με τον πρώην σύντροφο φαίνεται να είναι ένα αρκετά τυπικό στάδιο της διαδικασίας του χωρισμού για τους νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα. Εκτός από συχνή, όμως, η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να είναι και επικίνδυνη, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, αφού εμπλέκει τα άτομα σε περίπλοκες συναισθηματικά καταστάσεις, όσο και σε σωματικό, από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να μη ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η σεξουαλική  πράξη να είναι ασφαλής.

 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 

 

Οι ερευνητές συνέλεξαν τα δεδομένα 792 νέων ηλικίας 17-24, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη που έλαβε χώρα στο Ohio. Οι 792 νέοι που επιλέχτηκαν είχαν όλοι μια σταθερή σεξουαλική σχέση μέσα στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 44% των συμμετεχόντων είχαν χωρίσει από το σύντροφό τους και είχαν επανασυμφιλιωθεί. Από αυτούς το 53% δήλωσε ότι η σεξουαλική πράξη ήταν καθοριστικός παράγοντας για τη συμφιλίωση τους.

 

Οι ερευνητές αναφέρουν πως η σεξουαλική πράξη με πρώην συντρόφους βρέθηκε να είναι πολύ πιο συχνή στους νεαρούς ενήλικες, σε σύγκριση με τα παντρεμένα ζευγάρια. Αυτό ίσως αντανακλά τη γενική έλλειψη σταθερότητας και την αναζήτηση των ρομαντικών εμπειριών που χαρακτηρίζουν τους νέους που μόλις ενηλικιώθηκαν, αν και επισημαίνονται οι αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η συμπεριφορά.

 

Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική επαφή με τον πρώην σύντροφο μπορεί να βάλει τα άτομα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική θέση, στην οποία ενώ τυπικά είναι χωρισμένοι διατηρούν τη συναισθηματική τους σύνδεση. Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουν να ζουν το ίδιο έντονα τον πόνο του χωρισμού και ενδεχομένως να συναντούν δυσκολίες στο να συνάψουν μια νέα σχέση. Σε προηγούμενη μελέτη μάλιστα, βρέθηκε πως οι φοιτητές που είχαν την εμπειρία της σεξουαλικής πράξης με πρώην, την περιέγραψαν κυρίως σαν ένα δύσκολο και αρνητικό γεγονός.

 

Επικίνδυνη και για την υγεία η σεξουαλική επαφή με τους πρώην; 

 

Η συμπεριφορά αυτή, όπως προαναφέρθηκε είναι επίσης επικίνδυνη σε επίπεδο σωματικής υγείας. Σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα, η συχνότητα της χρήσης του προφυλακτικού είναι πιο υψηλή στην αρχή μιας σχέσης και τείνει να μειώνεται, καθώς η σχέση εξελίσσεται. Ακριβώς επειδή  η σεξουαλική επαφή με ένα πρώην ενέχει έντονο το στοιχείο της οικειότητας τα άτομα είναι πολύ πιθανό να μη λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για ασφαλές σεξ, όπως θα έκαναν με έναν νέο σύντροφο.

 

Οι νέοι άνθρωποι είναι σημαντικό να υποστηρίζονται σε αυτή τη φάση της ρομαντικής αναζήτησης και των έντονων παρορμήσεων, ώστε να κάνουν επιλογές που δε θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική, σωματική και σεξουαλική τους υγεία.

boro