Αυνανισμός σε μόνιμη βάση: Προκαλεί προβλήματα υγείας;

Αναγνώστης μας σχολιάζει:

Ο αυνανισμός δεν είναι και τόσο αθώος Γνωρίζω και είμαι σίγουρος 100 ότι όταν γίνεται σε μόνιμη βάση προκαλεί βλάβες και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο Δηλαδή μπορεί κάποιος να πάθει μια πάθηση που λέγεται μαλάκυνση εγκεφάλου Όπου αυτός που πάσχει έχει τα εξής συμπτώματα αδύνατη μνήμης, χαμηλό IQ έλλειψη κρίσης δυσκολία στο να εκφρασθείδεν μπορεί να μάθει εύκολα νέα πράγματα κτλ κτλ παρουσιάζει δηλαδή τα συμπτώματα που έχει κάποιος που πάσχει από άνοια. Η αιτία είναι ότι καταστρέφονται κάτι νευροδιαβιβαστές μέσα στον εγκέφαλο το ερωτημα  μου είναι για ποιό λόγο δεν είναι γνωστό αυτό το θέμα ότι δηλαδή προκαλεί αυτη την πάθηση ο αυνανισμός όταν γίνεται σε μόνιμη βάση…

Απευθύναμε το σχόλιό σας στην Εύη Κυράνα  ψυχολόγο υγείας-σεξολόγο, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.

 

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα από μελέτες, που να συσχετίζουν την αυτοικανοποίηση με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες. H δοξασία ότι ο αυνανισμός είναι επιβλαβής για την υγεία έχει καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια.  Η αυτοϊκανοποίηση είναι συμπεριφορά που υιοθετείται από ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών, ακόμη και όταν βρίσκονται σε σταθερή σχέση.  Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες έδειξε πως άνω του 60% των αντρών και 40% των γυναικών αυνανίζονται. Όταν το δείγμα περιορίστηκε σε άτομα που συζούσαν και είχαν σταθερή σχέση, τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα: 85% των αντρών και 45% των γυναικών αυτοϊκανοποιούνταν (Laumanetal., 1994). Επιπλέον έχει φανεί πως η αυτοικανοποίηση έχει  θετικές συνέπειες, π.χ. καλύτερη εικόνα σώματος, καλύτερη επικοινωνία στο ζευγάρι κλπ.  (Hogarth H & Ingham R., 2009).

boro