Απειλές Χ. Τσαβούσογλου σε Ελλάδα: Μπορεί να μη μείνει χώρα να προστατεύσετε

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Τουρκία με αφορμή τα όσα εκτυλίσσονται σχετικά με τους πραξικοπηματίες και την παροχή ασύλου που δόθηκε χθες σε ένας εκ των οκτώ αξιωματικούς την οποία ωστόσο απέσυρε η ελληνική κυβέρνηση.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου επανήλθε στο θέμα αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας σε ανάρτησή του στο Twitter σχολιάζοντας ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας ότι «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ωστόσο δεν περιορίστηκε στο πρώτο του μήνυμα, αναρτώντας ακόμη ένα στο οποίο ανέφερε «εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η  απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση» για να προσθέσει ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».

Δ. Τζανακόπουλος: Οι «οκτώ» δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου

Στα όσα διαδραματίζονται σχετικά με τους οκτώ πραξικοπηματίες καθώς και την οργίλη αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγη ώρα μετά τα νέα «πυρά» της γείτονα χώρας. Κάνοντας δυο σχόλια σε σχέση με το θέμα της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς ο κ.Τζανακόπουλος, τόνισε σε ανάρτησή του στο facebook, ότι «είναι αναγκαία η κατανόηση ενός λεπτού νομικού ζητήματος και πολιτικού ζητήματος».

«Ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει  να απαγορεύσει την έκδοση του όπως και των υπολοίπων επτά  μετά από σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι το σκεπτικό της απόφασης αφορά  μεταξύ άλλων τις επιφυλάξεις για την τήρηση ης αρχης της δίκαιης δίκης που εξέφρασε το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας. Επομένως το ζήτημα της έκδοσης έχει λήξει. Οι οχτώ δεν θα εκδοθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των αιτήσεων ασύλου τους.

Η αίτηση ασύλου τους αφορά την υπαγωγή τους και σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη μη έκδοση. Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Ασύλου απέρριψε την σχετική αίτηση, την οποία όμως έκανε αποδεκτή η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει δεχθεί ότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγων έχουν οιονεί δικαιοδοτικό χαρακτήρα, οι αποφάσεις που εκδίδουν εξακολουθούν να είναι ατομικές διοικητικές πράξεις που προσβάλλονται με αίτηση ακύρωσης. Η Ελληνική Κυβέρνηση προσέφυγε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, διότι θεωρεί ότι τελικά είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να αποφασίσει για το αν και κατά πόσο δικαιούται ο συγκεκριμένος να υπαχθεί σε καθεστώς προσφυγικής προστασίας, με δεδομένη την τεράστια πολιτική σημασία του ζητήματος που επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις με τη γείτονα.»

«Η πολιτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντως σαφής» είπε ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι: Δεν είναι ευπρόσδεκτοι όσοι υπάρχει υπόνοια ότι εμπλέκονται με το πραξικόπημα στην Τουρκία».

Κυβερνητική πηγή: «Δεν καλοσωρίζουμε πρόσωπα που υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα»

Νωρίτερα, ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνισε σε συνομιλία με δημοσιογράφους για το θέμα ότι «η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».

newpost