Αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια: Ευρεία πλειοψηφία αλλά και διαρροές αναμένονται στην ψηφοφορία

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Το επίμαχο άρθρο (8) του νομοσχεδίου που εδώ και καιρό έχει προκαλέσει αντιδράσεις και «σπάσει» γραμμές σε όλα τα κόμματα αναμένεται να απολαύσει ευρύτερης πλειοψηφίας, καθώς την άρνηση των ΑΝΕΛ να το υπερψηφίσουν κάλυψαν με τις τοποθετήσεις τους η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Ακόμα όμως και η ΝΔ που έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει (η κ. Μάρκου δήλωσε σήμερα πως είναι θετική επί της αρχής του νομοσχεδίου) δε θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αφήνοντας τους βουλευτές να τοποθετηθούν κατά συνείδηση.

«Στη ΔΗΣΥ βλέπουμε θετικά τις αλλαγές του υπουργείου και θα ψηφίσουμε το άρθρο 8», είπε η Εύη Χριστοφυλοπούλου εκφράζοντας τη κεντρική απόφαση του κόμματος να στηρίξει το επίμαχη διάταξη. Ωστόσο και στο εσωτερικό του κόμματος παραμένουν οι διαφωνίες με βουλευτές όπως ο Ανδ. Λοβέρδος, Δ. Κωνσταντόπουλος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος να έχουν δημόσια ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν. Στον αντίποδα το Ποτάμι φαίνεται συμπαγές με τον κ. Μαυρωτά να δηλώνει πως το κόμμα του σήκωσε από την αρχή το βάρος του άρθρου 8 και για το λόγο αυτό του «έριξαν πολύ χωλή!». «Εμείς σε αυτές τις πολιτικές καταστροφικής πόλωσης δε τσιμπάμε! Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε! Είναι σοβαρή υπόθεση για να τα αφήνουμε στο κ. Καμμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας με το άρθρο 8 και έχουμε δηλώσει πως κάθε μορφή υιοθεσίας ή αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια μας βρίσκει αντίθετους», είπε από τη πλευρά των ΑΝΕΛ ο Γ. Λαζαρίδης. Ωστόσο και εκεί ο Θ. Παπαχριστόπουλος έχει ξεκαθαρίσει πως θα ψηφίσει το άρθρο, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο Κ. Ζουράρις.

Από κει και πέρα, ΚΚΕ, ΕΚ και ΧΑ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και δεν ψηφίζουν το νομοσχέδιο. «Το ΚΚΕ εκφράζει τις επιφυλάξεις του σοβαρές για αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια που είναι σκαλοπάτι για την υιοθεσία», είπε ο κ. Συτνυχάκης.

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας παραμένουν παρά το γεγονός πως ο αριθμός των βουλευτών που δηλώνουν αντίθετοι στην αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια έχει μειωθεί αρκετά. Αρχικά οι αντιδρώντες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν δηλώσει τη διαφωνία τους ξεπερνούσαν τους δέκα όμως με το πέρασμα του χρόνου και το κατάλληλο «μασάζ» μειώθηκαν στο μισό. Πλέον οι «επίφοβοι» που δεν είναι ξεκάθαρο αν θα καταψηφίσουν ή απλά θα απουσιάσουν από τη ψηφοφορία είναι οι: Γ. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης και Γ. Γεννιά, χωρίς να αποκλείεται φυσικά και κάποια άλλη έκπληξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης όπου και πιθανότατα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

newpost