Ήταν δίκαιο, έγινε βίντεο… Πάμε εκλογές;

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Kάτω από άλλες συνθήκες, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις θα ήταν μονοψήφιο και η κυβέρνηση θα έψαχνε τρόπο να διαφύγει αξιοπρεπώς. Κι όμως, ακόμα και τώρα, παραμένει σε τροχιά κατοχύρωσης της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας την πολυτέλεια να σχεδιάζει συνέργειες για το πολιτικό μέλλον του κόμματος.

Από την άλλη, είναι φανερό το τεράστιο έλλειμμα αυτοπεποίθησης που βαθαίνει το χάσμα μεταξύ επινόησης και αποτελεσματικότητας. Τα επικοινωνιακά λάθη συσσωρεύονται, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν και η δαμόκλειος σπάθη της περικοπής των συντάξεων επικρέμαται πάνω από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Το τελευταίο βίντεο που κυκλοφόρησε το Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, δεν προκαλεί αντιδράσεις γέλιου μόνο στους αγανακτισμένους αντιπολιτευόμενους αλλά ιδιαίτερη αμηχανία και στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τώρα, δημόσιοι υπάλληλοι και πολλοί άλλοι συνδεδεμένοι με τα ισχυρά πελατειακά δίκτυα της κυβέρνησης, αδιαφορούν και επιδεικνύουν ανοχή στις κωμικές, πλέον, παρεμβάσεις στη δημόσια σφαίρα.

Το συγκεκριμένο βίντεο δεν αποτελεί παρά την φαιδρή βιτρίνα μιας αλυσίδας ατυχών επιλογών που θυμίζουν έντονα αμήχανο κόμμα έτοιμο να μπει σε μία δραματική και αβέβαιη προεκλογική περίοδο.

Ταυτόχρονα, παραιτείται ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου (επιλογή της κυβέρνησης) με ευθείες βολές για την πολιτική της και την αντιφατική της πορεία στην εξουσία και καθημερινά στα ΜΜΕ τα στελέχη της κυβέρνησης γελοιοποιούνται εξαιτίας του πανικού τους για την επρικοπή των συντάξεων. Τέλος, ο πρώην υπουργός Παρασκευόπουλος αμφιβάλλει για την χρησμιμότητα του νόμου του και ομολογεί ότι είχε λάθη για τη εφαρμογή του.

Και κάτι ακόμα πιο καθοριστικό: όλες οι ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ – εκτός των “53+”- αναζητούν συμμαχίες στην Κεντροαριστερά, έχοντας παραδεχτεί την αδυναμία συγκράτησης της τεράστιας απώλειας των εκλογικών ποσοστών.

Αν δεν είχαμε να κάνουμε με μία κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας οι μισοί τουλάχιστον, θα βρεθούν άνεργοι μετά το τέλος της θητείας τους, θα ήμουν βέβαιος ότι πάμε σε εκλογές. Όχι μόνο γιατί το βίντεο του Αλέξη είναι καθαρά προεκλογικό αλλά επειδή δεν υπάρχουν πια εύκολες λύσεις αντίδρασης σε έναν δύσκολο κόσμο απαιτήσεων και υποχρεώσεων εν όψει εξόδου από την τυπική περίοδο των μνημονίων.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο ενδεικτικό για το τι μέλει γενέσθαι: σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue,το 74% των πολιτών προβλέπει ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ. Δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση είναι ακόμα οι πολίτες σε ποσοστό 86% και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Ποτέ δεν πίστεψα ότι η χώρα θα γλιτώσει τόσο εύκολα από την αυτοδίκαιη “Νέμεσι” του κακού εαυτού της. Κι ακόμα δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε φυσιολογικά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς πόλωση και νέο εμφυλιοπολεμικό κλίμα.
Απλά, θεωρώ πως δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια αντίδρασης στην αυλαία που επιφυλάσσουν οι δανειστές στον πρωθυπουργό αν δεν υποταχτεί πλήρως, στις υποχρεώσεις του μέχρι τον Αύγουστο. Και επειδή όλοι ξέρουμε ότι αυτές ακριβώς οι υποχρεώσεις είναι που θα τον ρίξουν στα αζήτητα, είναι πιθανόν να αποφασίσει την ηρωική έξοδο, εξασφαλίζοντας ένα ποσοστό που θα τον κρατήσει μετεκλογικά στις διεκδικήσεις.
Μπαίνουμε σιγά σιγά στο καλοκαίρι των μεγάλων διλημμάτων. Οψόμεθα…

liberal