Έξοδος στις αγορές στα μέσα Φεβρουαρίου με 7ετες ομόλογο

Όλες οι συνθήκες συνηγορούν προς αυτή την εξέλιξη με τις αποδόσεις των ομολόγων να κάνουν βουτιά και το χρηματιστήριο αδιάκοπο ράλι.

Η νέα έκδοση θα αφορά τίτλους επταετούς διάρκειας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να αναζητηθούν κεφάλαια από 2,5 έως και 7 δισ. ευρώ αν και ένα ποσό της τάξης των 3 δις ευρώ θεωρείται ρεαλιστικός στόχος.

Μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα εκδοθεί ένα 3ετές ομόλογο, πριν τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, και στη συνέχεια, λίγο πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος  ένα 10ετές που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις αγορές.

Τα ομόλογα θα φτιάξουν… μαξιλάρι

Με τις δύο αυτές εκδόσεις, θα χτιστεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» του ελληνικού δημοσίου, το οποίο κατά το σχέδιο που περιέγραψαν Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης στον Μάριο Ντράγκι την Δευτέρα, θα υποστηρίξει τον κυβερνητικό στόχο της «αυτοδύναμης εξόδου».

Και δημοπρασίες

Εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται να επιστρέψει σύντομα με δημοπρασίες εντόκων γραμματίων 12μηνης και 18μηνης διάρκειας. Τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου αποτελούν πλέον πόλο έλξης ξένων κεφαλαίων, με περίπου 50% των τελευταίων εκδόσεων να καλύπτεται από ξένους. Χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων,  κατέγραψαν νέα ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στο 2,73% , στους διετείς τίτλους στο 1,211% ενώ στα δεκαετή ομόλογα στο 3,79%.

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διατήρηση του θετικού κλίματος στην αγορά ομολόγων προϋποθέτει συνέχεια των «καλών ειδήσεων» από το μέτωπο των αξιολογήσεων (αναφέρονται κυρίως στην τέταρτη και τελευταία μεγάλη αξιολόγηση), κυρίως όμως από το μέτωπο του χρέους.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς:

–  Στις 16 Φεβρουαρίου είναι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

– Έως στις 28 Φεβρουαρίου το ΔΝΤ θα έχει εκπέμψει το νέο του «στίγμα» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

– Μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο θα έχει ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση ενώ από τις διαπραγματεύσεις θα διαφανούν και οι προθέσεις των Ευρωπαίων σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

newsit